IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Искаме да си сътрудничим със САЩ

Китайският външен министър Ван И ще бъде на посещение във Вашингтон от четвъртък до събота

08:12 | 25.10.23 г.
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: EPA/БГНЕС
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: EPA/БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин заяви в сряда, че Китай иска да си сътрудничи със САЩ, докато двете страни преодоляват различията си и работят заедно, за да отговорят на глобални предизвикателства, съобщават китайските медии и Ройтерс.

Дали ще успеят или не САЩ и Китай да намерят „правилния“ начин да се разбират ще бъде от ключово значение за света, заяви Си в писмо, връчено на годишната вечеря на Националната комисия за отношенията между САЩ и Китай в Ню Йорк.

Призивът на Си за по-стабилни двустранни отношения, които според него трябва да бъдат изградени на принципите на „взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и печелившо и за двете страни сътрудничество“, е отправен преди ключовото посещение на външния министър Ван И във Вашингтон по-късно тази седмица.

Посещението от четвъртък до събота на китайския външен министър ще бъде най-високото равнище на лични срещи преди очакваната среща на американския президент Джо Байдън и Си в Сан Франциско за форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) през ноември.

Редица високопоставени американски представители, включително държавният секретар Антъни Блинкен, се срещнаха с китайските си колеги в Пекин това лято.

Основен приоритет на Вашингтон е да гарантира силното сътрудничество между двете най-големи икономики в света и предотвратяването на опасността различията им по редица въпроси – от търговията до Тайван и Южнокитайско море, да прераснат в конфликт.

„Китайски наблюдатели смятат, че визитата [на Ван] ще открие пътя към възможна среща между ръководителите на двете държави, но допълват, че Вашингтон трябва да положи конкретни усилия, за да отговори на притесненията на Пекин и да покаже искреността си“, коментира контролираното от държавата китайско издание Global Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още