IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев: Инвестициите трябва да са в правилния проект, за да вдигнат качеството на живот

Защо общинските дружества са по-зависими от Столичния общински съвет, отколкото от кмета, коментира кандидатът за кмет на София

09:56 | 27.10.23 г.
Снимка: Люба Филипова, БГНЕС
Снимка: Люба Филипова, БГНЕС

Всички инвестиции в бъдещето са политически непопулярни, но трябва да се даде спокойствие, че средствата на хората отиват в правилния проект, който ще вдигне качеството им на живот. Вярвам, че София има потенциал да бъде много повече и като бизнес дестинация, и като туристическа дестинация, и като място за живеене – да бъде град, който не искаме да напуснем. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Васил Терзиев, кандидат за кмет на София, издигнат от местна коалиция „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София".

„Дългът на „Топлофикация София“ е 1,8 милиарда лева и се очаква догодина да е по-голям. Дружеството генерира най-скъпата електроенергия в държавата и има изтичане на средства. Трябва да се влезе в дружеството, което плаща над 200 милиона [лева] лихви по задълженията си, и да бъде стегнато, да се работи с държавата за прекрояването на дълга му и да се управлява отговорно“, настоява за решаване на едни от проблемите на столицата той.

По думите му общинските дружества са по-зависими от Столичния общински съвет, отколкото от кмета.

Кандидатът за кмет на столицата смята, че трябва да се постави национална цел и цел за града и се надява, че в дългосрочен план обединяващите фактори за обществото ще са много повече от разединяващите. Той е категоричен, че публичният ресурс трябва да бъде управляван правилно, да бъде ясно защо и как се финансира даден проект.

При евентуална изборна победа Терзиев заяви, че данъците няма да бъдат променяни, докато новите управници не докажат, че могат да управляват финансовия ресурс, наличен в момента. Той е категоричен, че евентуалната промяна на данъците няма да се случи преди обсъждане с гражданите и уверението, че парите се ползват само по предназначение.

Кандидатът за кмет не отрече, че вижда проблем в начина, по който са направени общият и подробният устройствени планове на парцелите за строителство. „При недоволство от страна на гражданите и вече предоставено разрешение за строеж на бизнеса, решение трябва да бъде търсено и за двете страни. Районната и централната администрация трябва да работят директно със строителите и хората, като бизнесите да бъдат обезщетени, предоставяйки им друго място за строеж, със същата инвестиционна стойност“, заяви Терзиев.

Как трябва да продължи програмата за столицата за обновяване на градския транспорт? Защо трябва да се извадят приходите от паркиране от хазната на Център за градска мобилност? Ще може ли концесионерът Veolia на „Софийска вода“ да увеличи капиталовата си програма, за да се реализират повече проекти в областта на ВиК? Кога ще се завърши проектът с отворени данни на Софийска община?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още