IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скриха ли се партиите зад неизбираеми кандидати?

Пренесе ли се акцентът в дебатите в предизборната кампания за кметове към парламентарни битки, коментират политолозите Антоанета Христова и Анна Кръстева

11:31 | 23.10.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Голямо е недоверието към партиите в седмицата на кметските избори. Част от причините да се обърнат към хора без политическа кариера е опитът на партиите да избягат от себе си, търсейки уж разширение. Този коментар, дни преди кметските избори пред Bulgaria ON AIR, направи политологът проф. Антоанета Христова.

Това означава, че те се отказват от власт, защото осъзнават, че не могат да спечелят, коментира тя.

Според нея партиите имат два избора – „да го направят унизително, отказвайки се от себе си, или достойно – вадейки политическа кандидатура“. 

По думите ѝ плахият избор на кандидати за кметове ще има последствия за политическите партии и лидерите им. Според нея така се получават разнобойни послания, а поведението в политиката не е „автентично“, става непоследователно и не лежи на основни политически ценности, за да може човек да предвижда възможните политически избори на правителството.

Политологът обясни, че с наближаването на изборите скандалите по върховете на властта стават все по-големи. "Имам съмнение, че ще има промяна, дали ще бъде повод за напрежение и конфликт в коалицията – моята теза е, че няма да има. Това говорене е на база това, че се намираме в предизборна кампания, и още в началото съставните части на коалицията се опитват хем да го играят заедно, хем отделно“, посочи Христова.

Тя е на на мнение, че има страшен срив в доверието на политическите партии. Очакванията ѝ са по-малко избиратели да отидат да гласуват в сравнение с последните парламентарни избори.

Политологът проф. Анна Кръстева смята, че акцентът в дебатите в предизборната кампания се измества от кметския вот и местните проблеми в парламентарни битки. "Важно е кой задава темите, кой ги облича в съответната реторика – единият е в активната позиция, другият трябва да се обяснява защо е така. До такава степен Асен Василев и правителството влязоха в обяснителен режим, че забравиха, че всички заедно, единодушно са го приели много скоро", даде пример тя.

По думите ѝ някои партии се държат като на парламентарни избори – по места на предизборните плакати от "Възраждане" са сложили снимка лидера на партията, а не на кандидата за кмет.

„Един от най-големите парадокси на тези избори е какво правеха политическите елити 30 години, че за столицата не могат от собствените си среди да излъчат кандидати.  Тази безплодност да се произведат собствени кандидати е една от големите въпросителни на тези избори", коментира политологът и допълни, че в България „генерално липсват лидерство и визия".

Христова потвърди, че причината да бъдат избрани неподходящи кандидати е „псевдо революцията от последните три години, в които „това, което тръгна да се случва, беше разбито и доведе до големи разочарования“.

Тя призова хората да излязат и да гласуват, като по този начин неутрализират контролирания вот.

Защо липсват послания от кандидатите за кметове? Колко гласоподаватели ще излязат да гласуват? Може ли с активно участие на изборите да се минимализира ефектът от манипулации? Ще има ли срив на политическото доверие към политическите партии след изборите? Само „Лукойл“ и цените на горивата ли са повод за напрежение след управляващите? Ще се пренаредят ли на политическата сцена партиите след местните избори?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 месеца
да, но това не е нещо ново... Цецка/Зеления чорпа беше дебюта на тази практика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още