IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Петък 13-и може да е фатален за енергетиката, но не и за кабинета "Денков"

Политиката ни е далеч от гражданите, смятат Мария Пиргова и Христо Панчугов часове преди вота на недоверие на правителството

14:52 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Петък 13-и може да се окаже фатален за енергетиците и за енергетиката на България, но не и за правителството „Денков-Габриел“. След като вчера енергетиците вдигнаха блокадите предварително, правителството е в комфорт, може да има колкото си иска вотове на недоверие. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи политологът проф. Мария Пиргова, след като вчера дебатите в Народното събрание преминаха разгорещено. Това е и първи вот на недоверие по време на предизборна кампания.

Проф. Пиргова очаква Бойко Борисов и Делян Пеевски да застанат отгоре на ситуацията, но накрая „ще гласуват "за" правителството“.

Според колегата ѝ Христо Панчугов от началото е било ясно, че вотът на недоверие няма да мине. "Не очаквам днес да има развитие – да видим промяна в мнозинството, което да доведе до свалянето на правителството. Всичко в България в момента се използва с една-единствена цел – да се мобилизира подкрепа за местните избори. Друг е въпросът обществото да започне да си дава сметка за необходимостта от дългосрочни решения. Това, което видяхме с енергетиците, е това, което видяхме и с българските военновъздушни сили", даде пример политологът.

Според Панчугов най-големият успех, който правителството може да генерира, е да поведе разговор за план за действие, но друг е въпросът дали то може да извърши реформи.

По думите на Пиргова Делян Пеевски все повече се налага. "Той коментира вота на недоверие, срещите при президента. Ще трябва да преживеем и това Делян Пеевски да ни управлява и формално. Другите в момента са се отказали, тъй като имат други цели – печелят пари. На трибуната излизат едни и същи говорители, в парламента няма опозиция – БСП и „Има такъв народ“ са опозиция, защото не са в управлението, Костадин Костадинов се опитва да печели гласоподаватели, но изгуби доверие, след като избирателите разбраха, че партията му не е истинска", анализира политическата ситуация тя.

Пиргова изтъкна, че най-силно се движи битката за службите и именно тя е в основата на разделението между президента и партиите. "Президентът трябваше да свика Консултативен съвет, който партиите щяха да напуснат. Президентът го знаеше", добави политологът.

Панчугов е на мнение, че Консултативният съвет по национална сигурност от доста време е заложник на публичността. Той смята, че от това страда правенето на политика. „Окопани в собствените си окопи, фокусирани да кажат някакви важни неща, българските политици забравиха, че политиката е свързана с визионерство, план за действие и възможността на този план да бъде защитаван пред българските граждани", потвърди политологът.

Пиргова обясни, че „правителството има два центъра на управление и единият е истинският, неформалният с Асен Василев, който преразпределя финанси, обществени поръчки, дава фирмите от ПВУ, а след ротацията в кабинета това ще прави Бойко Борисов“.

„Целеполагането на българската политика е далеч от гражданите. Политиката е разпределяне на средства между едрия бизнес и представителите в политика. Другите сфери са в задънена улица“, смята тя и прогнозира, че това ще продължи и след управлението на „сглобката“.

Провали ли се правителството в опита да спечели доверието на Брюксел? Ще видим ли истинско уговаряне за съществуването на управлението преди ротацията? Ще има ли изненади на изборите и кое място ще заеме "Възраждане"?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още