IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще построи две нови големи ПАВЕЦ до 2032 г.

ПАВЕЦ "Чаира" ще заработи отново в пълем обем до края на 2025 г., съобщи енергийният министър

11:09 | 12.10.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България ще изгради две нови ПАВЕЦ с обща мощност 1600 мегавата до 2032 г. на яз. Доспат и яз. Батак, съобщи от трибуната на Народното събрание енергийният министър Румен Радев. Той запозна депутатите с действията на правителството в енергийната сфера по повод внесения от "Възраждане" и подкрепен от "БСП за България" и "Има такъв народ" (ИТН) вот на недоверие заради действията в областта на енергетиката.

Радев обясни, че се подготвя документацията двете нови помпено-акумулиращи водноелектрически централи да бъдат включени в списъка с проекти от общностно значение на Европейския съюз. По отношение на ПАВЕЦ "Чаира" министърът посочи, че са подновени преговорите с конструкторите на централата и се очаква част от спрените мощности да заработят отново до края на 2024 година, а в пълен обем работата ще бъде подновена до края на 2025 г.

ПАВЕЦ са част от плановете за енергийния преход на българската енергетика, стана ясно от думите на Радев. Идеите на правителството са свързани с увеличаването на възобновяемите енергийни източници, което ще бъде балансирано с ядрени мощности, ПАВЕЦ и други съоръжения за съхранение на енергия. Според плановете до 2025 г. инсталираните мощности в страната ще бъдат 15,7 гигавата, а към 2040 година - 30,3 гигавата.

Основната цел е да бъде запазен положителният нетен експортен потенциал на България, което е от значение и за баланса на целия регион, каза Радев.

В момента се водят консултации на различно ниво за поддържането на работата на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" без руската корпорация "Росатом". Търсят се начини за доставката на резервни части и се споделя опит с други оператори на реактори от типа ВВЕР 1000, както и се водят преговори с европейски конструктори - Framatome и Skoda, за развитието на ядрения сектор у нас. Споделя се опит с Финландия за съхранение на отработеното ядрено гориво, допълни още Радев.

С решение на Министерския съвет от 11 октомври беше спряно строителството на АЕЦ "Белене", но плановете на правителството са да бъдат изградени два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй". За VІІ блок се водят преговори с американската Westinghouse за реактор от типа AP 1000, каквото е решението на Народното събрание.

Диверсификацията на ядреното гориво за V блок също се движи в срок - централата вече е внесла цялата необходима документация в Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) преди крайния срок 15 октомври. В средата на септември от АЯР коментираха пред журналисти, че си поставят краен срок да се произнесат за американското гориво до края на март 2024 г. Очакванията са през април 2024 г. първите доставки на ядрено гориво от Westinghouse да бъдат реализирани, а плановият ремонт на V блок и зареждането със свежо гориво по традиция е към края на април/началото на май.

Румен Радев отбеляза още, че срокът за водене на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" е удължен и в момента се подготвя визита на украински специалисти, които да направят оглед на оборудването.

През 2022 г. цената на електроенергията беше толкова висока, че дори нискотехнологични централи успяха да излязат на пазара и да реализират печалба. Износът действително намалява, на това се дължи на промяната на пазара, а като цяло България е нетен износител на електроенергия, категоричен беше Радев.

Дебатите по вота в Народното събрание започнаха с размяна на остри реплики, след като стана ясно, че в медиите са изтекли насоки от медийни съветници към правителството и депутатите от управляващите партии за излагане на позициите за енергетиката.

При представянето на мотивите от "Възраждане" отбелязаха, че внасят вот на недоверие за цялостната политика на кабинета "Денков" в областта на енергетиката и по-специално за въглищните региони. Закриването на въглищните мощности ще доведе до загубата на 51 хил. работни места, което е повече от половината на всички работни места в региона. Засегнати ще бъдат 140 хил. души, или 45% от населението в региона. От опозицията заявиха, че няма сигнали за желание на инвеститори да откриват нови работни места и прогнозираха икономически и демографски срив на Старозагорска област.

Корнелия Нинова (БСП) коментира, че правителството на акад. Николай Денков е "риск за националната сигурност" на страната и поиска оставката му. Тя отхвърли коментарите на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС), че първите стъпки за закриването на въглищните мощности реално прави предишният редовен кабинет "Петков" с приемането на целите за намаляване с 40% на въглеродните емисии до 2026 година. Корнелия Нинова беше вицепремиер в това правителство, но днес отбеляза, че то не е приемало никакви териториални планове.

Опозицията настоява за изтеглянето на териториалните планове и за ново обсъждане на бъдещето на мините и термичните централи в страната. Крайният срок за внасянето изтече през юли, но правителството успя да договори отлагане, докато бъдат завършени всички анализи.

В плановете, внесени от правителството в Брюксел, е предвидено въглищните мощности да могат да работят на пазарен принцип до 2038 г.

Изтеглянето на териториалните планове ще доведе до загубата на 1,6 млрд. лева, отбеляза един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Тези средства могат да бъдат използвани за преквалификация на работещите във въглищната индустрия, подкрепа за местните общности и регионалната икономика, допълни той.

Бившият премиер отбеляза към вносителите на вота за недоверие, че нямат визия за развитието на българската енергетика и използват само пропаганда, основана на страх, като мотиви за внасянето на вота. "Вашите избиратели заслужават повече", каза Петков.

Енергийният министър Румен Радев припомни, че внесените териториални планове са само част от обновения План за възстановяване, чиято обновена визия ще бъде внесена догодина. На коментарите, че няма видим инвестиционен интерес за нови работни места в Стара Загора, той отговори, че работата на държавата е да създаде условия за развитието на нови компании, а не да отваря такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 6 месеца
Ако вземем за пример последният построен язовир в бг (Цанков камък) с колко скандала беше свързано неговото построяване изобщо , ама изобщо не съм оптимистично настроен за новите проекти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
*България ще изгради две нови ПАВЕЦ с обща мощност 1600 мегавата до 2032 г. на яз. Доспат и яз. Батак, съобщи от трибуната на Народното събрание енергийният министър Румен Радев.* - * АЕЦ "Белене" ще бъде готова през 2008 година, след като през следващата година бъде възобновено строителството й. Това заяви енергийният министър Милко Ковачев пред НС. В четвъртък (19.12.2002) правителството ще вземе решение за размразяване на строителството на централата.* - Открийте 7-те разлики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 6 месеца
До: 0pkТрадиционните *** действително нямат чувства, но местните балкански имат и още как. И страдат,често дълбоко, когато любимото им минало бавно ,но неумолимо затихва и избледнява в бунището на историята....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
aldy
преди 6 месеца
Да бе, те затова ли гръмнаха двете турбини на ПАВЕЦ "Чаира", та да строят нови ПАВЕЦ? Или за да си пробутат дебилните идеи за огромни батерии, които да се сменят през 10 години? От тия гьот.ферени нищо свястно не може да се очаква. От ЕС заявяват, че населението в Европа е множко и трябва да се понамали. Идеалното средство е "зеленикаквата" сделка, където ти продават въздух за яки парички. Остап Бендер се върти в гроба като пумпал от завист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 3
ярък
преди 6 месеца
Браво ...Но засега пишат само за ремонт на ПАВЕЦ Чаира.Де ще строят два нови ПАВЕЦ-а и аджеба не трябва ли преди това да се построят каскадите, които ползват тази оборотна вода ..?пп Аааа, списвателката от Инвестора си чеше ...главата и каквото падне от там, това списва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 12
0pk
преди 6 месеца
До: evlogi по принцип, оpkите нямат чувства, но опитай все пак да разясниш, защо смяташ, че това им наранявало чувстава? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 23
evlogi
преди 6 месеца
Дай боже това да стане.Ако се ремонтира Чаира и се построят два нови ПАВЕЦ, България ще може изцяло да забрави за фосилно захранваната енергетика.Съжалявам ,че това наранява чувствата на Ор,к и разни о.рк-оподобни, но нещата все някога ще се задвижат в правилната посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 18
0pk
преди 6 месеца
До 2232г. може и да ги построи, а може и да не ги построи - ако никой не даде оферта за проектиране и строителство. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още