IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пореден път България променя официално решението си за АЕЦ "Белене"

В последните 20 години властите не могат да решат какво да правят с проекта, датиращ от началото на 70-те

17:48 | 11.10.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

С решение на Министерския съвет България спира строителството на АЕЦ "Белене" и изважда проекта от списъка с обекти от национално значение, съобщават от правителствената пресслужба. Това е поредното официално решение относно строителството на втората ядрена централа у нас.

Официално решение за изграждането на АЕЦ "Белене" беше взето от правителството на Симеон Сакскобурготски през април 2005 година. Плановете за централата обаче датират още от началото на 70-те години на миналия век. Площадката започва да се строи в края на 80-те, но заради дълговата криза, в която изпадна България, работата е замразена през 1991 година.

През 2002 година премиерът Симеон Сакскобурготски възлага проучване на възможностите за рестарт на проекта и няколко години по-късно вече е факт решението за строителство. Убедеността на българските власти, че тази централа е необходима за страната обаче трае до 2012 година, когато през март премиерът Бойко Борисов отменя предишното решение и постановява, че страната ще се фокусира в нови мощности, но на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

И това решение не е окончателно - през 2018 година министърът на енергетиката по това време Теменужка Петкова отново получава задачата да рестартира проекта и да проведе преговори със стратегически партньори, които да изградят централата без държавна подкрепа и гаранции. Пандемията от коронавируса обаче блокира процеса - според коментари на Министерството на енергетиката от началото на 2020 година чуждите инвеститори трябва да се запознаят на място с част от документацията на централата, а ограниченията за пътуванията правят това трудно изпълнимо.

Преди пандемията бяха избрани няколко кандидата, от които се чакаха оферти, но днес (11 октомври) от правителството възлагат на енергийния министър да прекрати процедурата и с тях.

Пет години по-късно Министерският съвет отново взима решение за съдбата на АЕЦ "Белене" и прекратява строителството ѝ. Още преди месеци премиерът акад. Николай Денков отбеляза, че фокусът отново е към нови мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Една от причините АЕЦ "Белене" отново да бъде спрян е войната в Украйна, която направи реализацията на руски проекти на територията на ЕС невъзможна. Закупеното оборудване за централата е от руската "Атомстойекспорт" и страната ни не може да изгради централата с него сама. Разрешителните за нея обаче са обвързани с типа оборудване.

За новия обрат в намеренията за АЕЦ "Белене" стана ясно още преди време, когато в началото на юли властите съобщиха, че ще водят разговори с Украйна за продаване на оборудването на централата. Тогава парламентът даде срок от 60 дни на енергийния министър Румен Радев да проучи възможната сделка, включително и да направи оценка на оборудването.

До този момент няма официално съобщение докъде стигнаха преговорите с Киев, макар че преди месец във формата "Властта говори открито" Денков съобщи, че оценката на състоянието на оборудването е готова и цената, която може да получи България за него е над 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 да е лъжльо, строят яко другите компании, ама ей на отпреди пандемията се чакат от тях оферти и така и не се дочакаха. Значи толкоз сериозно им се строи на тия корпорации. А тия приказки за свободната европейска държава го разясни на кухича, дето зад всеки ъгъл му се привижда призрака на комунизма. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... смешен ... ядрени централи строят поне 6 корпорации в света !! не са само рашибозуците . не знам що я дъфффчете тая дъфффка с рассияните , че те са неква ядрена сила в строенето на ядрени централи ?! нито управляват най-големият флот централи , нито са построили най-много , дори не са в топ 3 ?! около 2/3 от оборудването в централите дори не го проектират и произвеждат те !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... свободна европейска държава сме !! не сме васална територия !! единствено робските душици като теб искат да си бият челото на килимчето пред некой , или във вашият случай некоя си в пасоль ... нема спасение от вас !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
0pk
преди 6 месеца
До: khao айде оределете се най-накрая, васална руска територия ли сме или васална американска. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 6 месеца
До: 0pk добра тъъъпотия си написал, но има още да учиш докато стигнеш тошо! и е нормално никой друг да не идва... ние сме васална руска територия, продадена на русия за 50лв/декара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
0pk
преди 6 месеца
Така е зелкич - БеляНе, щото никой друг освен руснаците не смеят да си докарат беля на главата и да дойдат у нас да строят каквото и да е. Понеж сме нагаждачи и подлизурковци и само да задуе вятъра в друга посока и си обръщаме палачинката. Тъй че - да, няма да има беляне, няма да има тецове, няма да има аеци, после и вец-овете ще затворим щото пречат на рибките да плуват и накрая ще останем природен резерват в който цевелезованио свет ще идва да се напие и да си фърля бклука. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
zelka007
преди 6 месеца
разгеле ... беляНЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още