IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПАВЕЦ "Чаира" ще заработи най-вероятно частично през 2025 г.

Над 200 млн. лева ще струва ремонтът на съоръжението, все още не е ясна причината за аварията

19:13 | 28.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турбината на ПАВЕЦ "Чаира". Снимка: Министерство на енергетиката
Турбината на ПАВЕЦ "Чаира". Снимка: Министерство на енергетиката

Експерти от Toshiba ще оценят състоянието на авариралия ПАВЕЦ "Чаира". Компанията е оригиналният конструктор на мощностите, но не беше повикана да извърши ремонта през 2019 година. Един от агрегатите аварира по време на тестовия пуск след ремонта през март 2022 г., а и досега причината за това не е ясна.

Служебният министър на енергетиката  Росен Христов беше на инспекция в централата по-рано днес (28 април) и коментира, че едва ли ПАВЕЦ "Чаира" ще заработи скоро. Има умора на метала едновременно и в четирите хидроагрегата на станцията, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката . Плановете сега са да бъдат направени допълнителни ремонти, които могат да костват около 220 млн. лева.

Става въпрос за междинен ремонт на агрегатите, който ще струва по 10 млн. лева и още допълнителни 200 млн. лева за основен ремонт на четирите агрегата. Очаква се след междинните ремонти централата да заработи, макар и с намалена мощност и това вероятно ще стане през 2025 година. Пълният ремонт може да приключи до 2028 година.

Преди месеци обаче, по време на изслушване в 48-о Народно събрание, Христов  беше категоричен, че ремонтът на съоръженията ще струва 2 млрд. лева. Пораженията са големи, призна тогава министърът и най-важното - никой не знае от какво са причинени.

Рехабилитацията на ПАВЕЦ "Чаира" беше възложена на консорциума ABB-Voith от Австрия през 2019 година и още тогава експерти настояваха в процедурата да бъде включен и производителят на агрегатите Toshiba. Японската компания не участва в търга за избор на изпълнител, но и не беше повикана от българските власти. При теста на единия от агрегатите след края на рехабилитацията се чува необичаен тътен и съоръжението се наводнява. Изпълнителят така и не се реши да направи тест на втория агрегат, който също ремонтира.

Това се случи през пролетта на 2022 година и тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че ДАНС и Министерството на вътрешните работи (МВР) също извършват проверка дали случилото се не е умишлен саботаж.

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата помпено-акумулативна централа в Югоизточна Европа. Използвайки рядка природна даденост, са изградени четири хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 мегавата. Централата е идеална "батерия", събираща мощност при излишък на производството на електроенергия и включваща се при пиково потребление. 

ПАВЕЦ "Чаира" спаси българската енергетика през кризисната зима на 2017 година. Тогава централата беше включвана в пиковите часове на най-студената зима от години и благодарение на нейната енергия, равняваща се почти на един блок на ядрена централа, страната се справи с тежката ситуация без режим на тока или други компенсаторни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
SnaGi
преди 11 месеца
До: zelka007, Ясно, щом има одобрен план, значи всичко е спазено както трябва. Даже мисля, че вече и гаранция за направени/ремонтирани публични обекти държавата не трябва да търси. Болт не можели да завият без да бъдат проверени, от нашите агенции за контрол. Абе ту чуваш ли се какво говориш. Поредния ти фейк коментар без всякаква мисъл.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: SnaGi... гайда с интелект , изпълнителя има задание от министерството и одобрен план за ремонтите , с точни спецификации на всичко влагано в тях ... има поне двустепенен контрол от две агенции , дали всичко е по заданието ... те самоволно дори болтове не могат да сменят ... !! ... виновният ще иде консул я в Испания я в Португалия или търговско аташе ... както стана с човека с мезонетите и поръчките за милиарди на ненужно оборудване за беляНЕ ... гадният частник е виновен , нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
До: OHЯ... много ниско КПД има на качване на водата ... не може да замести един ТЕЦ ... трябва и основна рехабилитация , която ако ЕС не удари едно рамо , не знам как ще се случи с тези цени на токът у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
OHЯ
преди 11 месеца
ПАВЕЦ-а е уникална конструкция и при пълна мощност много от ТЕЦ-овете ще станат излишни . А при възможност да работи с енергия от фотоволтаици нещата щяха да станат критични за безродните pycopoби ! Досещате ли се КОЙ има интерес ПАВЕЦ-а да не работи ? А за гълъбарника на MyHчо и министър гаZпром , или лошо , или нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
SnaGi
преди 1 година
Аз се чудя, защо на фирмата изпълнител на ремонта не и се търси отговорност. Явно нещо не е направено както трябва, при положение, че ремонта е извършен от нея и при тестовете нещо се чупи. Къде ли е уловката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
И това ли го съсипаха копейниците или то вече си е от кривината на ракетата? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още