IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и „Възраждане” искат вот на недоверие на кабинета „Денков-Габриел”

БСП се включва във вота на недоверие за политиката в сектор "Енергетика" като съвносители, каза Корнелия Нинова

11:53 | 05.10.23 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП ще подкрепи вота на недоверие към правителството, който беше иницииран в сряда от „Възраждане" заради политиката на кабинета в сектор „Енергетика“.

Вотът има подкрепата и на „Има такъв народ”.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов вчера обяви, че са започнали консултации за внасяне на вот на недоверие срещу кабинета „Денков – Габриел”. Мотивите са свързани с трусовете в сектор „Енергетика”.

„БСП се включва във вота на недоверие за политиката в сектор „Енергетика" като съвносители“, обяви днес в парламента Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на „БСП за България". Решението е взето след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на партията, предава БТА.

Нинова обясни, че имат бележки по отношение на мотивите за вота. Ще бъдат добавени още мотиви към искането и днес следобед вотът на недоверие ще бъде внесен. „Например ще добавим цялата картина в енергетиката, не само конкретния повод и конкретния случай с въглищните централи. Ще добавим и решението за дарението на двата ядрени реактора, решение по отношението на концесията и последствията за цените на петрола и т.н.", посочи лидерът на левицата.

„С действията си управляващото мнозинство наистина слага кръст на българската енергетика, най-малкото, което можем да поискаме, е вот на недоверие и носене на политическа отговорност за това, което се случва“, каза тя. Нинова също така коментира, че управляващите не постигат никакви резултати и по отношение на най-големите си приоритети, каквито са съдебната реформа, членството в Шенген и в еврозоната.

„За нас е важна вътрешната политика – състоянието на икономиката, състоянието на бюджета – самите те дават тревожни сигнали за приходната част в бюджета, не случайно го отложиха за след изборите, за да не лъсне истината, че ще режат много и ще вдигат данъци", добави лидерът на БСП. Тя бе категорична, че управляващите не си вършат работата добре.

Нинова информира, че БСП няма да подкрепи промените в Закона за енергетиката. 

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство

ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство, заяви лидерът на партията Бойко Борисов в парламента. Според него вотът на недоверие, който възнамеряват да внесат от „Възраждане“ заради сектор „Енергетика", няма да мине.

„Не за друго, и ние не трябва да лежим дълго на тази кълка, че хората ще търпят това до безкрай - те приеха сглобката, защото видяха правосъдната реформа, в много други сфери направихме много неща в парламента“, изтъкна Борисов. „Но трябва все пак да защитим правото си да управляваме, посочи той – в сглобка, в некоалиция, с тези, с други министри, но да правим добри неща за хората“, добави той. 

В момента имаме силно работеща законодателна власт, смята лидерът на ГЕРБ.

„Днес закони, утре Конституцията, всичко, което сме си направили като план-график, ще го изпълним", увери Борисов. Същото, според него, трябвало да прави и правителството. Не да ни вкарва ту в зърнена, ту в енергийна криза, добави Борисов. Ако работим добре, можем да изкараме и пълен мандат, смята той.

На въпрос каква е оценката му за финансовия министър, той припомни, че към момента са приели искането на Асен Василев да се отложи гледането на бюджета за след изборите, но отбеляза, че парите в държавата свършват. „Бюджетът, който ще внесе, ще отговори на този въпрос“, уточни лидерът на ГЕРБ.

Попитан към кои министри има недоверие, Борисов посочи, че има сектори, в които имената на министрите не се знаят. Според него причината е, че те не работят, че нищо не се е случило в цели сектори и като пример даде спорта. Мога да изброя още седем-осем министерства, добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ напомни, че през март ще има ротация, ще се направи оценка на работата на министрите заедно с „Продължаваме промяната-Демократична България“.

„Ако има по-добър вариант, ще се отиде на него. Това съм казал, нормално е да има промени. Всеки министър ще се защитава, ще обяснява какво е започнал“, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
penman
преди 7 месеца
Проруските тикви пак вдигат шум. Голяма и.з.м.ет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка Гърбушко Херниев пак се изказа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Хаха, дребни пекенези с опулени зъркели джафкат по каруцата и чак им избива пяна по муцуните :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още