IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Енергийният преход ще запази България като нетен износител на ток

Любовта към Русия обедини опозицията, за да поиска този вот, смята депутатът Явор Божанков

16:12 | 12.10.23 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Преходът в енергийния сектор е неизбежен под натиска на променящите се технологии, които произвеждат по-евтина електроенергия, каза от трибуната на Народното събрание премиерът акад. Николай Денков по време на дебатите за първия вот на недоверие към правителството.

Само с промяната на производството България има шанса да запази позицията си на нетен износител на електроенергия в региона, защото цената ще е конкурентна, допълни още той.

Кабинетът "Денков" имаше само 128 дни толеранс, преди да бъде атакуван за слабости в енергийната политика, коментира в началото на дебатите председателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според него няма никакви основания в мотивите на вота срещу кабинета.

Вносителите от "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" критикуваха редица решения, сред които отказа от дерогация за руския петрол и внесените в ЕК териториални планове. Най-разгорещени в пленарната зала бяха споровете относно предстоящото затваряне на въглищните мощности.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов капацитетът на Маришкия басейн все още не е реализиран. Той посочи, че Маришкият басейн е разработен по подобие на комплекс в Рур в Германия - собствен източник на въглища и термични централи, които ги използват, изградени в близост. Рурският басейн е в основата на икономическия бум на германската икономика в началото на миналия век, категоричен беше Костадинов. Според него има икономически изгоден добив на въглища от находището в Маришкия басейн до 2100 година.

Премиерът отбеляза обаче, че не правителството или ЕК затварят въглищните мощности, а пазарът и по-евтината електроенергия от новите технологии, и допълни, че представените аргументи на опозицията за провал в енергийната политика "нямат нищо общо с истината". "Опозицията се провали да излъже българския народ, че предстои енергиен апокалипсис", каза Денков.

Депутатът Даниел Лорер (ПП - ДБ) изчисли, че в периода 2014 - 2020 година въглищните централи у нас са регистрирали загуби от малко над 1,23 млрд. лева. През следващите две години има печалба от 1,1 млрд. лева, но тя е реализирана на фона на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна. Сега цените се стабилизират и за първото полугодие на 2023 година централите вече са натрупали загуби от 51 млн. лева.

"Трябва да предложим друг начин на производство, не да трупаме милиарди загуби", каза още Лорер.

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев го репликира, че времената са такива, че войните няма да приключат.

Любовта към Русия обедини опозицията за този вот, заяви от трибуната депутатът от "ПП-ДБ" Явор Божанков. Според него истинските мотиви за искането на оставката на кабинета са политически и геополитически и нямат нищо общо с енергетиката.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира по време на своето изказване в пленарната зала, че правителството е заплаха за националната сигурност и поиска оставката му.  В кулоарите Нинова заяви, че ако този вот не е успешен, социалистите ще внесат свое искане за оставка заради провал в политиката за национална сигурност и отбрана, посочват от пресцентъра на партията. 

Лидерът на социалистите допълни още, че има нарушение на закона, тъй като парламентарно представените партии не са участвали в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев преди ден. 

България няма да затваря мощности, които са ключови за сектора, и предвижда двойно увеличаване на инсталирания капацитет до 2040 година - от малко над 13 гигавата днес до 30,3 гигавата, стана ясно още от коментарите на Николай Денков в пленарната зала. Ще бъдат изградени нови ПАВЕЦ, два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй", както и още зелени мощности - вятърни и соларни централи.

По отношение на критиките за непостоянното производство на ВЕИ централите енергийният министър Румен Радев коментира, че е некоректно да се правят цялстни анализи на базата на данните за производство в отделни часове. Трябва да бъде направен товаров профил - по часове, дни и сезони, за да се оцени какви са насоките за развитие на енергетиката, допълни той.

Гласуването на вота на недоверие ще бъде на 13 октомври в 15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: mr. Yoda Припозна ли се в коментара на Khao или трябва да те плесна зад врата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 6 месеца
До: evlogi неее си прав, повечето са естествени тъъъпаци и лузъри! Правят го абсолютно безплатно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 6 месеца
От кога жъл_то_павет_ници е цензурна дума ?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 6 месеца
До: evlogi: така написало зомбито за зомбоподобните ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
evlogi
преди 6 месеца
Русия за тях е по-важна от слънцето и водата, въздуха и земята. И *** ще ядат за нея, ако трябва.Подозирам обаче, че тази любов е подплатена и с известно количество рублички.Тя рубличката може и да е куц кон, но като и се сложат повечко нулички, все е файда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още