IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подкопае ли вотът за недоверие властта?

"Продължаваме промяната" трябва да отстъпи, иначе ГЕРБ ще си вземе властта, предупреждават Татяна Буруджиева и Росен Стоянов

12:00 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Целта на вота на недоверие не е непременно да се махне правителството. Той е възможност на опозицията да наложи своя тема в публичното говорене и аргументи по повод тази политика. Имаме нестабилно правителство. Вотовете на недоверие от този нататък ще бъдат използвани от политическите субекти, които го крепят, за пренареждане на властта и отговорността. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Татяна Буруджиева.

Повод за коментара ѝ е внесеният първи вот на недоверие към кабинета "Денков-Габриел" от опозицията, след като "Възраждане" получи подкрепа от БСП и „Има такъв народ“.

„Битката се изостря, защото самото правителство е решило да прави крайни неща по време на местни избори, смята политологът. – Всеки път ГЕРБ ще има възможност да каже: "Само ние крепим това правителство.“

Доц. Буруджиева посочи, че по повод проблемите с въглищните райони напоследък енергийният министър помага за това да бъде атакуван и да му се иска оставката. „В такива моменти максимално се говори, след като не си направил нищо превантивно. Точно обратното виждаме – той не си отвори устата, подчерта тя. – Това говори за две неща – не взима никакви решения или е безсловесен. И в двата случая нямаме нужда от такъв министър“.

Според нея акад. Николай Денков не е ставал за министър на образованието и сега огромна част от българите не го признават и за министър-председател.

"Ротацията е нещо много интересно. Ако имат малко опит, от "Продължаваме промяната" ще се съгласят да сменят министри, които ще бъдат съгласувани с тях. "Продължаваме промяната" вече трябва да отстъпват. Доказаха, че не се справят добре. Ако не се съгласят на ротация и смяна на министри, ще трябва да отстъпят. ГЕРБ ще си поиска дрехата на властта. Или няма да останат във властта и пак ще имаме правителство", заяви доц. Буруджиева.

Колегата ѝ проф. Росен Стоянов обърна внимание, че вот на доверие понякога се иска от мнозинството и не е невъзможно някой от конструкцията да поиска именно такъв. "Най-хитрият и опитният ще извлече дивиденти. Борисов се явява като спасител и може да се явява силната фигура, която да обяснява на всички: Аз ако не бях, вие падахте", отбеляза политологът.

Той очаква промени в министерските кресла и пренареждане на силите на терен след местните избори, „но следвайки логиката, а не с тропане по масата“.

"Когато се споразумееш да имаш управленска програма, тя е свързана с конкретни дейности. След като знаеш това, предварително трябва да си подготвен документът да не възбуди обществена реакция. Ако я има, трябва да си подготвен кои са говорителите и могат ли да понесат отговорността. Това е логиката, когато си опитен на политическия терен. Когато не си, други стоят в засада и чакат. Забавянето на говоренето е съвет, който бих дал на всеки, който няма достатъчно опит", съветва политологът.

Проф. Стоянов смята, че избраното правителство се възприема от мнозина граждани като абсолютно формално. "Те не припознават изпълнителната власт като власт и заради това не искат да си говорят с министри и дори с премиера, а с партиите, които поддържат правителството", посочи политологът.

Има ли шанс първият вот на недоверие заради сектор „Енергетика“? Къде ще има смяна на министерски кресла? Докога ще действа неподписаното коалиционно споразумение? Изпълни ли си целите „сглобката“ и прокара ли своите интереси? Съсредоточи ли парламентът цялата власт? Какви решения ще вземат хората на местните избори  и те ли ще са тест за „сглобката“?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още