IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Териториалните планове вече са изпратени в Брюксел

Енергийният министър ще отиде на среща с протестиращите миньори и енергетици и заяви, че очаква разумен диалог

17:28 | 30.09.23 г.
Министърът на енергетиката Румен Радев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Министърът на енергетиката Румен Радев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Тертиториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток" 2, която продължи повече от три часа. 

След тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток и ТЕЦ "Марица изток 2 енергийният министър Румен Радев обяви, че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел, но това не са окончателните решения. По повод изтеклите списъци с фирми с интерес за инвестиции в териториалните планове министърът заяви, че те са само индикативни и че са просто изискване.

Той дори обяви, че са твърде малко - едва десетина са заявили интерес към регион Стара Загора, а заради всичко казано по медиите вероятно и тези инвеститори вече съжаляват, пише БНР.

Министър Радев заяви, че ще отиде и ще говори с протестиращите и на магистралата. Той заяви, че ще ги увери, че ще бъдат запазени работните места, както и че се работи за възможности за развитие чрез преквалификация. Той отново повтори, че мините на ТЕЦ 2 ще работят до 2038 година, както и че миньорите не трябва да се хващат на блъфове като този списък с фирми, който разбуни духовете за евентуално усвояване на средства по териториалните планове.

Министърът очаква разумен диалог от протестиращите въпреки настроенията им.

По-рано днес протестиращите енергетици и миньори отказаха да се срещнат с енергийния министър в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“ и настояха той да отиде при тях. Протестиращите продължават блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково и  заявяват, че няма да отстъпят от исканията си.

Те са недоволни от плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Ако не бъдат изпратени, рискуваме да загубим 3,5 млрд. лева, заявви вчера премиерът Николай Денков.  

В опит да потушат напрежението министър-председателят и министърът на финансите обявиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да напуснат, ще получат до 36 работни заплати. 

Междувременно пернишките миньори и енергетици също излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник.

Протестът е знак на солидарност с колегите им от Стара Загора. Вчерашното решение на правителството, не ни удовлетворява, заявиха работещите във въгледобива и енергетиката. Те настояват да бъдат приети всички внесени в Министерския съвет предложения и са категорични, че протестите им ще продължат. Засега няма блокади на пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още