IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разместване на кукличките - политолози нямат големи надежди за новия политически сезон

Може ли да се стигне до разпад на коалицията при напрежението между партиите, коментират проф. Антоанета Христова и доц. Татяна Буруджиева

10:12 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Депутатите се събраха на първо заседание след лятната ваканция. Променят ли се приоритетите на партиите в Народното събрание?

"Почти нищо положително не очаквам за гражданите. Този нов сезон няма да ни изненада от гледна точка на качество на законите. Единственото различно са местните избори и позиционирането в зависимост дали досега са се разбрали, или ще влязат в битка. Ако не са се разбрали и има битка на определени места, това ще заложи конфликт в парламентарната работа", коментира пред Bulgaria ON AIR политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според нея е много сериозно увеличението на хората, които са се отказали да гласуват, а това предполага много тежка битка на местните избори.

„Политическите лидери говорят на своите твърди електорати, а в ГЕРБ има голямо напрежение заради влизането в коалиция с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, смята проф. Христова. "Естествено е, че лидерът и говорителите трябва да подпомогнат излизането на това напрежение. Бойко Борисов говори на своите хора, които трябва да успокои и мобилизира за местния вот. Сега се намираме в контекст, в който перилният препарат или качеството му не стига. Нещата са толкова над мярата замърсени, че този ефект няма да постигне своята цел. По-вероятно е да имаме намаляване на подкрепата и двете формации ще бъдат негативно изненадани.“

Политологът доц. Татяна Буруджиева е на мнение, че "всеки е в собствената си конструкция", а местните избори ще са ключово определящи за тона и за дебата.

"Поне до Нова година няма особена логика от разпад в коалицията. Този парламент, колкото и да не харесваме качеството му, ще издържи повече, отколкото са надеждите на някои хора. След местните избори идват европейските избори. Разочарованието на хората е решаващ фактор на местните избори", посочи тя.

По думите ѝ абсолютната некомпетентност на политиците как говорят дори, ще поражда много сериозни напрежения. Доц. Буруджиева смята, че хората затъват все повече в проблемите си, а политиците все по-малко се занимават с решаването им.

Тя не очаква да има сериозно разместване при подкрепата на партиите за местните избори, но подчерта, че изключение е местната власт в София. Доц. Буруджиева вижда безсилие и липса на потенциал в „Продължаваме промяната“, тъй като част от депутатите им са кандидати за кметове.

"В момента реденето на листите започва да се очертава като препъникамък. От хората в тези листи в голяма степен зависи представянето и самото действие на партиите в парламента. Всяка партия правилно търси силата в местната власт. Най-големите пари не са там, но това е най-близо до хората", обясни доц. Буруджиева.

Според нея ГЕРБ точно в този момент няма да подкрепят ограничаване на правомощията на президента, тъй като Борисов е от лидерите с доста добра интуиция и чувство за ситуацията в момента.

Проф. Антоанета Христова добави, че президентът Румен Радев е единствената опозиция на управляващите, заедно с партия "Възраждане".

"Всичко изглежда като разместване на куклички. Няма никаква аргументация кой и защо си отива. Аргументацията изглежда фалшива, а най-важното е, че хората не се интересуват от нея. Проблемът не е в приоритетите на партиите, а в това как те ще опитат да ги реализират. Прозира изкривяване и тенденциозно обслужване на собствените интереси, а не на тези на държавата", коментира политическият психолог.

Колко здрава е "сглобката" в коалицията? Нови ли са приоритетите в законодателната реформа? Какви законопроекти ще напишат в новата си сграда депутатите?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още