IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Сами ще свалим кабинета, ако не се бори с корупцията 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България“ се извини на избирателите си за включването на Габриел в кабинета

13:09 | 23.05.23 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Кирил Петков избра публикация в профила си във Facebook, за да се извини на избирателите на коалицията за това, че не е спазено обещанието в техен евентуален кабинет с втория мандат да не бъдат включвани кадри на ГЕРБ. Петков споменава, разбира се, Мария Габриел, която според договореното в последните дни с ГЕРБ, ще бъде първоначално вицепремиер и министър на външните работи, а след като изтекат първите 9 месеца - и министър-председател.

„Първо, трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам!", пише Петков. По думите му обаче именно тя била ключът за конструирането на подобно правителство. Петков добавя, че тя „има безспорни качества". По думите фактът, че не е била в България дълго време, я прави различна от другите политически фигури, „за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията".

„Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс да не останат само на думи еврозоната и Шенген“, пише Петков. Той пояснява, че в тази ситуация това е най-доброто, което може да бъде сторено, като подчертава, че ротационното правителство не е коалиция.

„Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите. Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен - заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Така че е важно да се каже, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете“. 

Според Петков достигането на поне до 18 месеца в управление е важно, защото е минималният срок за Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат. 

Съпредседателят на ПП-ДБ отговаря и на критиката, че коалицията се е предала и вече няма как да се бори с корупцията. Според него ако борбата с корупцията зависи от това дали Мария Габриел е в или извън правителство, това не е никаква борба.

„Ние ще бъдем непреклонни към всеки, който се опита да открадне и един лев от публичните средства, независимо дали този министър е от нашата или която и да е друга партия. Ние показахме вече с нашата работа с ИТН, че ако трябва да избираме да си затворим очи пред потенциална корупция или да ни падне правителството, ние винаги ще направим това, което вече направихме първия път - ще изберем да ни падне правителството. [...] Ние ще изберем да не сме на власт, пред това да си затворим очите пред корупцията. [...] С тази конструкция, по тази тема, не сме направили какъвто и да е компромис. Ще използваме тези месеци и за да сменим правилата на управлението за борба с корупцията. Ще се борим да включим обратно всички контроли на държава с всички регулатори, които отдавна са с изтекъл мандат", пише Петков.

Той подчертава и върната тема за Изборния кодекс – „а тя е ключова за провеждането на честни местни избори. Ще се борим за промяна в Конституцията - там вече зависи и от другите партии. Ако искаме реална промяна обаче, трябва да има успех по тези теми и да не зависи толкова кое правителство е на власт, а реално да зависи от това какви институции имаме“. 

Според Петков другият реален избор са шести поредни избори „с всички реални последици от такава ситуация: 1) няма бюджет 2) губим парите от ПВУ 3) няма Шенген и еврозона 4) има разпад на държавността 5) няма реформи в прокуратурата и регулаторите 6) името на България пред света става абсолютно разбито 7) пускаме псевдо националистите да растат и хвърлят червени бои по европейските институции под предлога за поход за мир и печелят избиратели с ЛЪЖИТЕ, че щял някой да праща българи да се бият в Украйна“. 

Кирил Петков завършва публикацията си с думите, че е убеден, че това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което може да се направи (с 64 депутати на неговото обединение от общо 240) и споделя лекция на любим негов професор, която по думите му е и в основата на това решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
До: SporqZaKef ... можеш ли да сметнеш колко са загубите от превалутиране за 21г и по-високите стойности на търговските застраховки ?! но пък си имат крона ... гърците и португалците се лашкат от много години , не визирай последната криза ... !! ... ако не бяха в еврозоната щяха ли да се възстановят за толкова кратък период и с толкова малко страдания за населението (разбирай ниски пенсии и лични банкрути) ?! що изместваш фокуса ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
До: SporqZaKef ... тцъ ... хе , това с датчаните е ярък пример за популизма и силата му ... специфика на тяхното законодателство е причината за неприемането на еврото ... същите кpeтени като копейкин със същите доводи раздвояват обществото преди референдумите ... значи те не са в борд , а в ermII ... демек все едно са с евро но нямат никакво влияние в/у политиката му , нямат място в ЕБ , губят кинти от търговски застраховки и транзакции при превалутиране ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 10 месеца
До: zelka007Колкото до примерите, които даде с Португалия и Гърция, те всъшност си бяха част от Евро Зоната, когато икономиките им се разтресоха, тоест Евро Зона или не ако сгафиш няма отърване. Да не говорим, че именно лесния достъп до дългове изяде главата на Гърците. В този ред на мисли трябва да започнем да споменаваме и Италиянците към тази графа. Те вече са калта с двата крака. А ние на къде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 10 месеца
До: zelka007 Окей за борда, но например Дания също е във валутен борд при фиксиран курс 7.46 крони както ние сме на курс 1.95. Но от всички страни в Европа само те не са задължени да ползват еврото понеже са в Борд. Да де ама те са в ЕС от 74та година а ние дори не сме били в ЕС при влизането на борда, пък бихме били да сме obligated за еврото ако един ден сме в ЕС. Тоест пак нещата опират до топки и преговори. Някои ще кажат че имат имат петрол, аз пък ще отговаря, че имаме злато и вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: SporqZaKef ... най-лесно се обясняват сложни неща на прозззти хора ... те нямат фундамент ... имат една книга със всички отговори в нея - библията ... дори има и кратичко издание , че пълното ги затруднява ... :))) ... популистите това използват винаги !! лесно запонящи се и кратки изречения . кoпейкин --> "не на еврото! аз избирам левът!" ... това леко перефразирано го има и в Полша , и в Италия , и в Румъния , и в Унгария ... лекция мога да ти изнеса за вербалната манипулация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
До: SporqZaKef ... кратък въпрос със сложен и дълъг отговор ... но спретнато ... те (дето си изброил и не са в еврозоната) имат държава , ние - не ... те имат икономика , ние - не ... за нас е по-добре да се закачим за локомотивите - Германия , Франция , Холандия , Дания , Швеция и да ни влачат с техният анемичен разстеж , отколкото да се лашкаме като Португалци и Гърци ... ние де факто сме в еврозоната , защото сме вързани за еврото като валута ... :))) ... искаш ли разяснения по всяка точка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 10
TMT
преди 10 месеца
Успех на ПП-ДБ. Аман от изпечени престъпници и сътветните им патерици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 4
SporqZaKef
преди 10 месеца
До: zelka007Зелчо аз искам само да питам. Новия любимец на Големия Брат, а именно Полша, кога ще влезе в Еврозоната ? А наще комшии Румъния, като ни удрят в земята и от към икономика и от към мерки с корупцията, защо още не са там (да,навярно ще влязат и те до година-две). Какъв е тоя зор ние да влизаме и да се обясняваме колко е добре Еврото, при все, че доста по-заможни и добре структорирани държави от нас все още не са там ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 6
SporqZaKef
преди 10 месеца
Така.. по времето на про100 Киро, България започна да копува газ през посредници (всички знаем причините за това и всеки си има негоавата истина по въпроса). Един от тези посредници бе Овергас на Сашо Дончев, който захлеби доста добре. Той пък от своя страна върна 500 000лв като 'дарение' за предизборната кампанията. И О, ЧУДО! Дясната ръка на Сашо Дончев - Радослав Рибарски е номиниран за енергиен министър. Та толкова за конфликтите на интереси и корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 като кокошка съм щастлив.. но дай по конкретно, кога горе долу влизаме в Шенген и ЕЗ? Сподели и с нас, че да се подготвим! ... не ме жали, казвай всичко и нека ми е зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още