IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Артисти поискаха промени в системата за финансиране на сценичните изкуства

Отвореното писмо е подписано от десетки ръководители на културни институти в цялата страна

16:59 | 02.11.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Промяна в системата за финансиране на сценичните изкуства искат представители от сектора в отворено писмо, разпространено от Съюза на артистите в България. Те ще преминат към протест, ако исканията им не бъдат удовлетворени. 

„Скромният дял от бюджета за 2023 г., отделен за култура, е само най-видимата част от айсберга, в който сме на път да катастрофираме“, посочват в писмото си артистите.

Те отбелязват, че неработещите методики и инструменти са довели до „тотална абдикация на сценичните изкуства от техните ключови функции, интензивен отлив на специализирани кадри и нива на заплащане в голяма част от културните институти по-близки до минималните, отколкото до средните за страната.

„Методиката за финансиране на сценичните изкуства през годините претърпя много ремонти и се доказа като неефективна. Тя накара държавните културни институти да абдикират от най-основните си обществени функции – образователни, социални, регионални. Неслучайно в световен мащаб няма друга страна с подобна методика за финансиране в сферата на културата, основана единствено и само върху принципа за увеличаване на продажбите“, пишат още артистите.

Те отбелязват, че липсва национална стратегия за култура, чрез която да се направлява развитието на сектора.

В отвореното си писмо артистите настояват за отстраняване на дефектите на системата за финансиране на сценични изкуства и промяна на методиката на финансиране, така че да се постигне справедливо възнаграждение на заетите в сектора, но и да се гарантират образователните, социални и регионални функции на културните институти. Те изискват въвеждането на временен законов механизъм, чрез който да се осигурят средства за ангажиментите, поети в браншовите споразумения, и плавно увеличение на бюджета за култура. Паралелно с това те очакват да се изгради административен и експертен капацитет в Министерството на културата, така че бюджетът да се разходва, създавайки устойчиви механизми за развитие на сектора.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, артистите ще пристъпят към „ефективни действия за защита на интересите на сектора“. Писмото е подписано от десетки представители на ръководството на театри, опери и други културни институти.

В Деня на народните будители заети в културния сектор протестираха с искане в Бюджет 2024 да бъдат предвидени повече средства за работата им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още