IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия официално излезе от договора за забрана на опити с ядрени оръжия

Президентът Владимир Путин е подписал указ за оттегляне на ратификацията с незабавен ефект

21:34 | 02.11.23 г. 1
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин в четвъртък подписа указ, с който оттегля ратифицирането на Русия на глобалния договор, забраняващ опитите с ядрени оръжия. Стъпката се осъжда от организацията, която насърчава придържането към знаковия пакт за контрол на оръжията, съобщава Ройтерс.

Ходът, макар и очакван, е доказателство за охлаждане в отношенията между Съединените щати и Русия, чиито връзки са на най-ниското си ниво от кубинската ракетна криза през 1962 г. заради войната в Украйна и това, което Москва представя като опити на Вашингтон да възпре появата на нов многополюсен световен ред.

Вашингтон изрази дълбока загриженост относно решението на Русия, смятайки, че е стъпка в грешната посока.

„Действието на Русия само ще подкопае доверието в международния режим за контрол на оръжията“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление.

Москва твърди, че оттеглянето на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО) има за цел просто да „отрази“ позицията на Съединените щати, които подписаха, но така и не ратифицираха договора. Русия няма да възобнови ядрените опити, освен ако Вашингтон не го направи, твърдят руски дипломати.

Те добавят, че този ход няма да промени ядрената позиция на Русия, която има най-големия ядрен арсенал в света, или начина, по който споделя информация за своите ядрени дейности, тъй като Москва ще остане страна по договора.

Някои западни експерти по контрола на оръжията обаче са загрижени, че Русия може да се приближава към опит с ядрено оръжие, за да сплаши и да предизвика страх на фона на войната в Украйна.

Путин каза на 5 октомври, че не е готов да каже дали Русия трябва, или не да възобнови ядрените опити след призивите на някои руски експерти по сигурността и законодатели да тестват ядрена бомба като предупреждение към Запада.

Ако се случи, подобен ход може да постави началото на нова ера на ядрени опити с голяма мощност.

Робърт Флойд, ръководител на Организацията за всеобхватна забрана на ядрените опити, чиято работа е да насърчава признаването на договора и да изгради режима му на проверка, за да гарантира, че нито един ядрен опит не остава незабелязан, осъди стъпката на Русия.

„Днешното решение на Руската федерация да отмени своята ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити е много разочароващо и предизвиква дълбоко съжаление“, написа Флойд в Х (Twitter), който се опита да лобира сред висши руски служители, за да ги накара да променят решението си.

Договорът създаде глобална мрежа от наблюдателни постове, които могат да открият звук, ударни вълни или радиоактивни утайки от ядрена експлозия.

Постсъветска Русия не е извършвала опити с ядрени оръжия. Съветският съюз за последен път направи тест през 1990 г., а Съединените щати през 1992 г. Нито една страна освен Северна Корея не е извършвала тест, включващ ядрена експлозия през този век.

Одобрението на Путин на закона за оттегляне на ратификацията беше публикувано на правителствен сайт, където се казва, че решението влиза в сила незабавно. Руският парламент вече одобри тази стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Учудени няма, това е Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още