IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна вече произвежда свой аналог на иранските дронове Shahed с 1000 км обсег

Русия може да опита да промени тактиката за Авдиевка и да се откаже от мащабните атаки с голям брой техника

07:47 | 07.11.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинската държавна военна компания "Укроборонпром" вече произвежда серийно собствени дронове с обсег на действие 1000 километра, разказа в интервю за "Экономическая правда" ръководителят на компанията Херман Сметанин. Производството на украинските аналози на иранските дронове "камикадзе" Shahed е съвместно със западни компании, коментира още той, без да дава повече подробности от съображения за сигурност.

"Основното е, че те летят и се взривяват, а Въоръжените сили на Украйна ги поръчват", коментира още Сметанин.

Преди време Украйна облекчи процедурите за производство на дронове, премахвайки митата за внос на нужните части. Според директора на "Укроборонпром" производството на оръжия в Украйна през 2023 година ще се увеличи с 62% спрямо 2022 година. Основен приоритет са боеприпаси, а след това дронове, бронетехника и средства за противовъздушна отбрана.

Русия трупа високоточни ракети по-бързо от очакваното

Русия е ускорила производството и е натрупала повече високоточни ракети от очакваното, сочат данни на военното разузнаване (ГУР) на Украйна. Вероятно в запас страната държи към 870 високоточни ракети, сред които "Искандер - М", "Калибър" и "Кинжал". Военните не наблюдават и доставки на дронове от Иран, а Русия е започнала да сглобява дронове с части от Иран в различни заводи - например в Татарстан.

По данни на ГУР към края на август Русия е разполагала с 585 високоточни ракети с голям обсег на действие.

Очакванията в Киев са, че руските удари през тази зима ще бъдат много по-прецизни. В последните седмици президентът Володимир Зеленски призовава за повече системи за противовъздушна отбрана за защита на енергийни съоръжения и градове. Германия се съгласи да предостави още една система Patriot, а някои от системите Украйна ще вземе "под аренда" за зимните месеци.

Готви ли се промяна на тактиката край Авдиевка?

Украинските военни смениха тактиката в първите дни от началото на контраофанзивата - запчонаха да се придвижват напред с малки щурмови групи, а не с широкомащабни операции и тежката техника, която "затъна" в минните полета. Руски военни наблюдатели коментират, че вероятно подобна тактика може да се окаже успешна и за настъплението към Авдиевка, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). От началото на октомври Русия опита мащабна атака с техника и хора, за да превземе града, но търпи големи загуби. Сателитни снимки показват поне 200 единици унищожена бронирана техника. Анализатори отбелязват, че това е най-скъпата операция на Русия в Украйна за малко повече от 20 месеца активни бойни действия.

Руски източници съобщават за контраофазива на украинците край Авдиевка, която е изтласкала руските части от железопътната линия в района. Има атаки и към Степово, на юг от града.

Авдиевка остава сред най-горещите точки на фронта. Като цяло се увеличава интензивността на бойните действия - почти 80 са директните бойни сблъсъка през изминалото денонощие, сочат данните на Генералния щаб на ВСУ за 621-ия ден от началото на пълномащабната война. Под артилерийски обстрел са повече от 110 населени места в прифронтовите части на страната.

Отблъснати са атаки край Маринка, която руските военни опитват да превземат от месеци и в резултат на активните бойни действия населеното място е изравнено със земята. През последните 24 часа са отблъснати 25 руски атаки, свидетелстват от ВСУ.

Има данни за отблъснати атаки и край Купянск и Бахмут, а край Лиман бойните действия отново затихнаха. Геолокализирани данни показват продължаващо настъпление на украинците към Бахмут и Мелитопол, както и натиск на левия бряг на Днепър. По данни на руски военни анализатори украинците задържат позиции в Кринки (на 2 км навътре от брега на реката) и увеличават контрола си на север от Пидстепне. Според ISW операцията на левия бряг привлича руски военни резерви далеч от другите части на фронтовата линия и особено в Запорожката област.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи за нова атака с дронове в ранните часове на 7 ноември. Системите за ПВО са унищожили 5 дрона, като част от отломките са попаднали в покривите на частни домове. Министерството на отбраната на Русия съобщава за множество отблъснати атаки, но не дава информация за напредък на фронтовата линия.

Володимир Зеленски: Не е време за избори

"Не мисля, че сега е време за избори", каза украинският държавен глава Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. В последните седмици в Украйна темата присъства много остро в общественото пространство. Проучвания на общественото мнение показват, че украинците не подкрепят провеждането на избори във време на война. Конституцията на страната забранява политически избори, референдуми и промяна в Конституцията по време на война, самият Зеленески на няколко пъти отбеляза, че няма гаранции за безопасността на процеса, нито начини да се осигури правото на глас на всички украинци, включително в окупираните територии и бежанците в чужбина.

Нещо повече, парите, които трябва да бъдат отделени за осигуряване на процеса, са по-необходими за подсигуряване на войната. Въпреки това обаче опозиционни лидери, включително и един от бившите съветници в Офиса на президента Олексий Арестович, настояват за избори през март 2024 година, когато изтича мандатът на Зеленски.

Преди ден опозиционният депутат Олексий Гончаренко коментира, че негови източници са му съобщили, че Зеленски ще насрочи избори на 31 март 2024 година, въпреки че няма поставени условия за това от западни партньори. Причината за желанието на украинския президент да отиде на избори е единствено, че през март следващата година трябва да се проведат избори в Русия, казва още депутатът.

"Във военно време, когато има толкова много предизвикателства, е абсолютно безотговорно темата за изборите да се хвърля в обществото лекомислено и закачливо", коментира обаче Зеленски. Той призива за фокус върху основната задача - спечелване на войната.

"Трябва да се стегнем, да избягваме разсейването и разделението, споровете или насочването към други приоритети. Сега положението е същото, както и преди: няма ли победа, няма да има държава. Нашата победа е възможна. Ще дойде, ако всички се съсредоточим върху нея", допълни още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Импeраторът
преди 6 месеца
Рашисти убиват, пардон, "спасяват" "руснаци" в Донбас - https://twitter.com/ChrisO_wiki/status/1721630264038687134
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 6 месеца
До: sssaaa научил съм св още от дете... пълен член се слага само в устата на уродливите руски козоебиии и техните слуги! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
sssaaa
преди 6 месеца
До: khao, ***, научи се кога се пише пълен член и тогава коментирай. Как е терористичния цех за морски дронове край Одеса? А как са новите доставки от колективния Запад край Лвов? А бе тия Леопарди верно не се чуват, къде са? Някви селфита нещо няма ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 15
khao
преди 6 месеца
До: sssaaa не само КорабЪТ... ами още 20сетина други потънаха... хахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 15
khao
преди 6 месеца
До: zelka007... те щото ония са чисти и къпани и без хепатит и спин ... идеален е за тях. Въпреки че бая фаянс изнесоха, та може и да са започнали да се къпят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
V.At.
преди 6 месеца
Знаете ли, четох едно интервю с украински полеви командир за използването на дронове. Той каза, че с любителски дронове за 400 долара, закупени от Китай, са се научили да унищожават танкове. Той каза, ние го можем и руснаците го могат. Но това, което ме впечатли е заключението, че щом ние го можем, руснаците го могат, значи скоро и терористите ще се научат и ще стане страшно. Това е страшното според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 10
sssaaa
преди 6 месеца
Корабът ви потъва, пролетно-лятно есенната офанзива приключи преди да започне и сега остава пак само да ревете, но този път без Леопардите, защото те са вече в някоя леярна. Дерзайте и облъчвайте отново, изборите в БГ свършиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 8
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 пак се размечтахте двамцата за понмирисващи кчове с пргнили зъбки. Няма оправия при вас. Докато бориш гурза 200 вече с иляди, в дъ телеграфа разправяли, че украина пропиляла най-добрите си шансове за успех и нищо добро не я чакало за напред. Но аз ти вярвам на теб, понеже си доказано обективен. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
До: khao ... тоя са му изгнили зъбките и едва ли му дават такива неща да прави , а и понамирисва ... по-скоро го пускат на кoчa , когато има празен ден , да се забавлява с него ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
ох на батя , покрай изборите у нас съм попропуснал ... сиреч , на Авдиевка що ги изручаха жабeтата около 10к "груз 200" , след като украинците си върнаха територията за няколко часа ... ?! ... я некой пак да разкаже сказката за втората най-могъща в света ... там на полето са около 200 машини за скрап , но на подходите и в тилът им има още около 400 от най-различен вид , щото украинците все пак не ги чакат да се натуткат и да им кацнат на минните полета , ами ги палват превантивно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още