IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна съживява офанзивата си с пробив през Днепър, Русия плаши с "огнен ад"

Киев планира да изгради зърнени хъбове на територията на Африка и да подобри политическите си връзки с континента

07:47 | 16.11.23 г. 18
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна е напреднала с между 3 и 8 километра на левия бряг на река Днепър, съобщи говорителят на южното оперативно военно командване Наталия Хюменюк и призова за  "информационна тишина" за операцията на военните в този регион. От седмици руски военни наблюдатели алармират за засилване на присъствието на украинските военни на левия бряг на реката, но доскоро в Украйна не коментираха случващото се. В сводката за бойните действия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) също няма данни за това направление на фронтовата линия.

Назначеният от Русия областен управител на Херсонска област Владимир Салдо потвърди натиска на украински военни в този участък. Той публикува дълъг текст в Telegram, в който обясни, че украинците са обкръжени в Кринки и им е осигурен "огнен ад" с бомби, ракети, минохвъргачки, артилерийски снаряди и дронове.

Геолокализирани данни показват опитите на руснаците за изтласкване на украински части в Кринки, както и край Козачи Лахери (на 2 км навътре от реката). Военни наблюдатели съобщават и за успехи на руските части около Антоновския мост, но от Института за изучаване на войната (ISW) не могат да потвърдят тази информация.

Украински анализатори посочват, че Русия е е сформирала три тактически групи за отговор на пробива на левия бряг. Участници в операцията съобщават, че руснаците използват тежка артилерия, мини, снайперисти и системи за залпов огън срещу украинските части, пише The Wall Street Journal.

Салдо съобщи още в социалните мрежи, че операцията е готвена отдавна и е предвиждала превземането на Олешки, Нова Каховка, Чаплинка и Хеническ до средата на декември, но плановете са пропаднали.

На 13 ноември руските държавни медии РИА Новости и ТАСС съобщиха за изтеглянето на руските военни от левия бряг на Днепър към "по-добри позиции". Съобщенията бяха изтрити за минути, но предизвикаха дискусии в Украйна дали става въпрос за провокация и фалшиви новини, или не. В Русия също имаше критики, тъй като напомни на операцията по изтеглянето от Херсон през ноември 2022 г.

Бойните действия запазват интензивността си

Времето в Украйна се влошава и застудява, но това не намалява интензивността на бойните действия по цялата фронтова линия, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в сводката си за 630-я ден от началото на пълномащабната война.

През изминалато денонощие е имало към 65 директни бойни сблъсъка, като голяма част от руското настъпление е под прикритието на авиация. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 160 населени места по фронтовата линия и тези данни показват все по-интензивните обстрели над градове и военни цели в тези региони. Най-горещите точки на бойните действия остават Купянск, Авдиевка, Бахмут и Маринка, като украинските военни съобщават за отблъснати атаки в тези направления. Край напълно разрушената Маринка са отблъснати 22 атаки, сочат данните на ВСУ. В направлението "Одеса" се извършва контрабатарейна работа.

Продължава напредъка към Мелитопол, пишат от ВСУ, а руски военни наблюдатели потвърждават напредък на украинците в Запорожката област, но без да уточняват къде. Руснаците обаче контраатакуват в опит да върнат позициите си. Има отбити атаки край Роботине, където има директни бойни сблъсъци, и Копани, както и край Вербове.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за унищожени дронове - два над Брянска област и още три над Крим в ранните часове на 16 ноември.

На 15 ноември Русия изстреля ракети С-300 по жилищни сгради в Селидове (Донецка област) и в Запорожка област. Част от жертвите са спасители, които са пристигали на мястото на ударите и е имало повторно попадение."Русия още е способна да извършва злини", коментира във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски и посочи, че защитата трябва да остане основен приоритет за властите, които работят, за да направят страната по-силна всеки ден.

Украйна ще създаде зърнени хъбове в Африка

Украйна планира създаването на зърнени хъбове в Африка, съобщи по време на интервю с медии от африкански държави президентът Володимир Зеленски. Това е пилотен проект и разговаряме за създаването на такива хъбове в Мароко, Южна Африка и Кения, коментира той.

Киев успя да намери застрахователи на корабите по украинския зърнен коридор в Черно море -  групата Marsh McLennan и лондонската Lloyd’s и това ще облекчи работата на коридора, пише Financial Times. Въпреки че регионът е под обстрел, вече 100 кораба са преминали през коридора и за малко повече от месец са изнесени 4 тона пшеница, сочат данните на украинските власти. Основна дестинация на украинското зърно са Африка и Азия.

По време на разговора с журналистите от Африканския континент Зеленски отхвърли коментари, че Украйна воюва само защото получава военна помощ от Запада с думите, че в първите дни на настъплението страната е била сама със своите оръжия, собствените си финансови ресурси, военни технологии и своите дронове.

В първите седмици на войната Украйна успя да задържи настъплението на руската армия към столицата Киев, а според коментари на украински висши чиновници при искане за помощ от Германия са получили отговор, че страната няма да съществува след 72 часа.

Украйна не е зависима от западната помощ, но без нея на Русия ще ѝ бъде много по-лесно, каза сега Зеленски. Той поясни, че ако финансовата помощ бъде ограничена, това ще постави правителството пред избор дали да осигурява войската, или да плаща пенсии, което ще доведе до криза. Но това няма да промени хода на войната. Украйна сама плаща военните си разходи, а средствата, които получава от партньорите си, се насочват за социалните разходи.

Зеленски предупреди още, че Русия има план и той не включва само Украйна, но дестабилизация и на Молдова, както и на Балканите.  Той призна, че Украйна е пренебрегвала Африка досега и е била "слаба политически и информационно", но това положение ще се промени и страната ще отвори 10 посолства на континента.

55% от руснаците искат мирни преговори с Украйна

55% от руснаците искат начало на мирни преговори с Украйна, а 38% - войната да продължи, сочи проучване на независимата огранизация "Левада", пише ISW. Данните показват, че подкрепата за войната остава висока - 76%, като 62% от респондентите смятат, че действията там се развиват добре. Само 21% от анкетираните са на мнение, че тази война има лошо отражение върху Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: SnaGi да, голяма част от българите са с промити мозъци, ти си жив пример... за европейците не е баш така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
SnaGi
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Всеки четящ и мислещ ти слага минуси на теб и на оня зеленчук. Ако си мислиш, че голяма част от българите пък и от европейците са с промити мозъци като теб и зеленчука, пич живееш в друга реалност. Утре, ще четем новини и от Авдеевка, да видим инвестора как ще ги интерпретира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
valentino29
преди 5 месеца
55% от руснаците искат мирни преговори с Украйна55% от руснаците искат начало на мирни преговори с Украйна, а 38% - войната да продължи, сочи проучване на независимата огранизация "Левада", пише ISW. Данните показват, че подкрепата за войната остава висока - 76%, като 62% от респондентите смятат, че действията там се развиват добре. Само 21% от анкетираните са на мнение, че тази война има лошо отражение върху Русия. ;;; ОКСИМОРОН,че : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
sssaaa
преди 5 месеца
Фекален, защо скромничиш, кажи чия е Олешка? Паметника бишнахте ли го?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпрана_Джуджанка: Дзъ дзън дзън дзън : https://textove.com/hipodil-dzhudzhanka-tekst
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Нацъка бързо минусите, а, слабоумно копейниче? Сега можеш да си сипеш една обедна пърцуца довеолен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Сега остана само Джуджанка да те подкрепи с антропо-социален анализ, кариерна оценка и поименно разпознаване на врага като Митю Пищова и можете да си отворите по едно инвесторско скъпарско за добрите новини от фронта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 33
zelka007
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... "ето го батко бе !!" ... цъфна тиkвeника007 и заваляха минусите ... ам днес е скромен и не си цъка плюсчета ... друг път не се пропуска , уважава се ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 28
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... и този лаф ми допада "еластична защита" ... не че се отметам от другите - жест на добра воля , изравняване на фронтовата линия , заемане на по-удобни позиции ... и те са добри ... !! ... но този не е по-назад от тех ... :))) ... добър си , отбелезвам ти го ... !! ... нали некой требе да мине първи по баламатума с мопа , дет се вика да подготви терена за плодотворна дискусия ... иначе ако го оставя на некой от вас мълчите кат бити (цензура) с дни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 8
Tikva007
преди 5 месеца
*Украйна съживява офанзивата си с пробив през Днепър* - Йоан, 11. 43 След това (Иисус) извика със силен глас: Лазаре, излез! 44 Мъртвият излезе навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още