IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: До 2040 г. около 1200 населени места в страната ще бъдат обезлюдени

Населението на България може да намалее под 5 милиона още след 2040 г.

11:12 | 24.11.23 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Населението на България ще продължи да намалява с още по-високи темпове от очакваното. Това прогнозира доц. Надежда Илиева, ръководител секция "Икономическа и социална география" към БАН. В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria тя коментира последните данни на НСИ, според които населението на България ще намалее до под 5 милиона души през 2090 г. Според доц. Илиева обаче това може да се случи по-рано - малко след 2040 г., най-малкото заради застаряването на населението у нас.

НСИ изготвя три сценария за демографията в зависимост от социално-икономическото развитие на страната. Илиева обаче не е съгласна с резултатите на статистическия институт. Тя посочи, че прогнозата за преброяването на НСИ е била, че населението на страната ще надхвърля 7 милиона души, но се оказа 6,5 милиона. И добави, че такива разминавания се получават поради методологията, използвана в изследванията на НСИ.

„Средногодишно между последните две преброявания населението намалява с 80 хиляди души, докато при предходното преброяване - намалява с 50 хиляди. Аз поне предвиждам, че ще продължи това намаляване с още по-високи темпове, най-малкото заради застаряване на населението“, каза Илиева.

Тя обърна внимание, че върху демографските въпроси действат много фактори, от които водещите са социална, икономическа и екологична стабилност, затова всички социални мерки могат да дадат само краткосрочен ефект.

Експертът даде за пример политиката в Белгия, където дават кредит на свободното време - една жена работи 4 часа, но ѝ се плаща за 8 часа, останалите и се плащат от държавата. Въпреки това и тези мерки не дават някакъв много положителен резултат, коментира гостът.

Доц. Илиева е изготвила прогноза на регионален принцип – по населени места, което я отличава от тази на НСИ, като за всяко населено място е заложила различен коефициент на плодовитост. Изводите, до които стига, са, че до 2040 г. около 1200 населени места ще бъдат обезлюдени.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: andy ... откак се отвориха границите , 2млн се спасиха от развитият соц , дето ривете целодневно за него възрожденчетата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
andy
преди 5 месеца
От как се ДЕМОкратизирахме, България цъфти и връзва! Икономиката расте с невиждани темпове, населението се множи и благоденства! Начело в ЕС сме по всички показатели!!! Аферим машала на ЗАПАДните ни ПАРТньори!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Gna
преди 5 месеца
2040г. България под 5 млн., това казва всичко- за оценката на хората към управляващи, за начина на живот и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още