IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2090 г. населението на България ще наброява малко под 5 млн. души

За демографските си прогнози НСИ прави три сценария в зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната

14:24 | 14.11.23 г. 12
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Населението на България до 2090 г. ще наброява малко над 4,915 милиона души, от които близо 2,455 милиона мъже и над 2,460 милиона жени. Това показва реалистичният вариант на Националния статистически институт от демографските мупрогнози – формални пресмятания, които се извършват при условие, че са възприети определени предположения за бъдещото развитие на раждаемостта, смъртността и миграцията. Прогнозата е разработена до 2090 г., като са ползвани данни за броя на населението, броя на живородените и умрелите, броя на заселените и изселените, уточняват от НСИ.

За най-близкия срок – 2030 година, населението на България според реалистичния вариант ще е над 6,263 млн. души.

Първият вариант в прогнозите - реалистичният, е съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки. При този вариант до 2075 г. населението на страната ще намалее до 4,972 млн., спадайки под 5 милиона души. Населението на 65 и повече навършени години ще бъде 25,5% от общото, а коефициентът на възрастова зависимост – 69,1, или на 100 лица от населението в активна възраст ще се падат 69 лица в зависимите възрасти – под 15 и над 64 години.

Другите два сценария са разработени при хипотезите, че демографското развитие ще протича при благоприятни и съответно при неблагоприятни социално-икономически процеси в страната.

Според втория вариант (относително ускоряване) се предполага, че населението в края на 2090 г. българите ще са близо 5,101 милиона, като от тях над 2,567 млн. са мъже и близо 2,534 млн. са жени.

При третия вариант (относително забавяне) на развитието на населението НСИ прогнозират, че вследствие на неблагоприятни социално-икономически процеси в страната българите ще намалеят до малко над 4,790 милиона, като мъжете наброяват 2,380 млн., а жените – 2,409 млн.

От националната статистика уточняват, че населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от периода. Използват се три различни сценария за проекциите на населението в зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната, които дават представа за възможното бъдещо развитие през прогнозирания период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпрана_Джуджанка: Но да резюмираме дискусията до тук: темата беше, колко българи ще живеят в България през 2090 г. Ти се съгласи с първоначалната ми теза (#1), че статията е нонсънс, защото още през 2040-50 г. вече няма да има държава България. Съюзи, федерации, галимации - все това. Със зелката Ташка все още се опъвате да се съгласите, че това ще се дължи на изобилието на малограмотни гоовнооглави брюкселски мекеррета като вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпрана_Джуджанка: Ти нали си софиянка - излез утре, застани под статуята на София до Булбанк и се опитай да стигнеш до Университета, без да минеш по улица с руско име. После провери кой, кога и как ги е кръщавал така, кой е на паметника срещу входа на Парламента, кой, кога и защо го и сложил там, какво пише на него, а после можеш пак да кввиччишш на воля за омразата на първото свободно поколение българи към калната държава пРасийка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпрана_Джуджанка: Така е, всички български възрожденци, апостоли и борци за свободата на България са били против пРасийката, затова всички вкупом са се били срещу руските войски, когато влизат в земите, които през 1878 г. стават отново България. И след поробването от пРасийката, всички български възрожденци, бидейки вече български политици, кръщават като луди най-главните улици и площади из градовете си на пРасийските поробители и им строят паметници, които и до днес си стоят непипнати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Квиичи, квиичи болна от злоба копейко! И увъртай! Не бил го казал това Ботев, хахааааа! Да ти кажа ли и Левски и Захари Стоянов какво са казали за пPaccия, а? Неслучайно всички български възрожденци са против калната държава пPaccийка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпоретина_Джуджанка: Е да де - нали и аз това казвам: съюзи, мъюзи - както щеш го федерализирай и локумизирай, резултатът ще е един и същ - без България още до 2040-50, а до 2090 само зелката Ташка, ти и AI знаете какво ще бъде по днешните ни земи. И само за протокола: Хр. Ботьов никога не е писал това за Русия, нищо, че може и да го е мислил и да е печатано в неговия вестник *Знаме*. Там са писали и други. По-интересно е, откъде са идвали оловните букви на кирилица за набора на вестника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... съмнявам се , че злобарийка като въпросното политкомисарче , може да вдене със съчмата в лейката си идеята в притчата на Кан Кубрат от родът Дуло ... то нефелчето повтаря заустени опорки от гнъса решетников ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 И понеже си класическа празна глава, ще ти обясня: едно време хората са се делели на пещери. След това на села, после на градове и градове-държави. След това са станали държави. Вече разделението е на глобални съюзи. Глобализирането на човешкия род е въпрос на време. И е за добро на човечеството. ЕС е въпрос на време да се федерализира и така трябва да е. Еее, лузърите ще си квиичите, ама сме ви свикнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Бла-бла. Търчи-лъжи. Ташка и Бомбашка - българолюбките, които ратуват за отказ от суверенитет, пълна политическа федерализация на ЕС и подчинено положение на българската Конституция пред директиво-декретчийската соросо-комисия в Брюксел. Христо Ботьов би ви нарекъл *мекерета* и би се обърнал в гроба. Заради еврофондове и зелен хайвер още до 2030 г. България ще бъде вече само географска област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... много преди 2090 цялото наследствен българомразец , чийто виден представител си , ще сте се преселили на едно по-добро място по естествени причини , и няма да присъствате през 2090 , за да знаете резултата от безсмислените си бръщолевения ... :))) ... но се надявам ще сте живи достатъчно , за да видите как утича в небитието , упражнението по кълнене на родината !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
Много преди 2090 г. няма да има вече България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още