IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайната десница се готви за нови успехи на изборите за Европарламент догодина

Нашата цел е да станем поне третата по големина група в ЕП след дясноцентристите и социалистите, заяви италианският вицепремиер Матео Салвини

11:00 | 04.12.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images
Снимка: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Европейските крайнодесни партии се срещнаха в Италия тази неделя с обещание да променят облика на Европейския съюз след изборите за Европарламент догодина, подсилвайки позициите си срещу имиграцията и смекчавайки климатичните политики в опит да запазят работни места и индустрии.

Партии от десетина страни се събраха във Флоренция, опиянени от парламентарните избори в Нидерландия миналия месец, които изненадващо бяха спечелени от антиимиграционната „Партия на свободата“ на Хеерт Вилдерс.

„Нашата цел е да станем поне третата по големина (група в Европейския парламент) след дясноцентристите и социалистите“, заяви италианският вицепремиер Матео Салвини, който бе домакин на срещата.

Крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ в момента е шеста по големина в ЕП, като остава зад либералите, зелените и консервативните групи, но според актуални социологически данни може да се изкачи до четвърто място.

Салвини, който не включи в своя алианс премиера Джорджа Мелони и нейната партия „Италиански братя“, беше начело на предишен, макар и неуспешен, опит за крайнодесен пробив на вота през 2019 г.

Във видео обръщение Вилдерс заяви, че се надява неговият успех – „политическо земетресение в Нидерландия и Европа“, да се превърне в „началото на вълна национални изборни победи“ за съюзници със сходни виждания.

Вилдерс определи Салвини, лидер на партията „Лига“, за вдъхновение и негов „номер едно италиански приятел“.

Салвини разкритикува решението на ЕС да забрани новите емитиращи въглероден диоксид автомобили от 2035 г., подкрепен от сълидера на "Алтернатива за Германия" Тино Крупала, който призова за „край на войната срещу колите“.

Жордан Бардела, президент на партията на Марин льо Пен „Национален съюз“, бе посрещнат с аплодисменти, казвайки на италиански, че Европа не може да се превърне в „5-звезден хостел за Африка“, като също така направи връзка между имиграцията и насилието и престъпността.

Нямаше обаче силно единство по някои други въпроси. Вилдерс разкритикува прекомерните публични разходи, докато Салвини се противопостави на правилата за бюджетна дисциплина на еврозоната. Германските и австрийските крайнодесни партии пък се разцепиха по въпросите за руско-украинската война и конфликта между Израел и „Хамас“.

„Украйна не може да спечели тази война, те трябва да я спрат“, заяви Крупала, обвинявайки санкциите на ЕС срещу Русия за потискането на германската икономика, като също така призова подновяване на руските газови доставки чрез „Северен поток“.

„По наше мнение подкрепата, която предоставяме във войната в Украйна, е погрешна и е също толкова неправилно да се подкрепя войната на Израел“ срещу палестинците, заяви Харалд Вилимски, от австрийската „Партия на свободата“.

Салвини, някога отявлен привърженик на руския президент Владимир Путин, заяви пред репортери, че неговата партия „ясно е подкрепяла всяка намеса в защита на Украйна с факти, гласове и пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: И добре правиш - затискай очите и устата с по една използвана превръзка, слагай win 98 и потъвай в пещерата на Родител No.1. А понеже много си бил пътувал из югозапада, като минеш покрай Добринище, отбий се в механа Бабуч или Македония и питай за меки китки. После може и ти да зачезнеш от тук като разни ушшанки_джуджанки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... не знам за какво говориш ... аз съм с win xp ... не виждам никакви минуси ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Правилно! Истината боли. Блъскай минуси - действат като ракия при зъбобол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 16
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Омръзнахте и на врабците с тази механа, която никой не разбра откъде и как свързахте с някакви меки китки, но като за Ташка и Бомбашка - акъл толкоз. И децата знаят, за разлика от теб и калафатската мъссттия Бомбашка, че механите са балканджийски свърталища на традиционните за нашите ширини индивиди. Освен вас - двете еврогейосани браннтии, никой нормален българин няма да направи и бегла връзка между механа и педдеррастлък. Но продължавайте да повтаряте - то е от мъка и безплодие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 16
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... нали беше на механа ве сбъркан ?! не те ли начесаха ?! пак ли ще гееййстваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 16
andy
преди 5 месеца
ЕС и най-голямата заплаха за европейската цивилизация! Със сегашните марионетни евро политици подчинени на ФАЩ, Европа, европейската култура и нации загиват. Пълно преструктуриране на ЕС или съвсем скоро ще започне разпускането му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 16
Tikva007
преди 5 месеца
Всяка революция е резултат от предишно некадърно управление. Крайно-дясната революция в Европа ще бъде резултат от разпасалия се зелен педдеррасс-комунизъм, който свали европейската икономика в партер и, както правилно е казала Льо Пен, превърна един цъфтящ континент в 5-звезден хотел за Африка. Даже по-лошо - в сигурно гнездо и казан с хранителен бульон за замисления Световен Ислямски Халифат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още