IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодесният лидер Хеерт Вилдерс изненадващо печели изборите в Нидерландия

Според първите екзитполове на второ място е съюзът между Партията на труда и Зелените, а чак на трето е досега управлявалата VVD

08:24 | 23.11.23 г. 8
Хеерт Вилдерс. Снимка: Carl Court/Getty Images
Хеерт Вилдерс. Снимка: Carl Court/Getty Images

Антиислямският и евроскептичен Хеерт Вилдерс вероятно ще бъде шокиращият победител на изборите в Нидерландия, пише Politico.

При почти всички преброени гласове, в драматичен резултат, който ще зашемети европейската политика, неговата Партия на свободата (PVV) е напът да спечели около 37 от 150-те места в парламента – над двойно повече от броя, който си осигури на изборите през 2021 г., показват екзитполовете.

Съюзът между Партията на труда и Зелените на Франс Тимерманс се очаква да заеме второ място, печелейки 25 места – сериозен скок спрямо сегашните му 17. Дилан Йешилгьоз-Зегериус, наследничка на отиващия си премиер Марк Рюте като ръководител на дясноцентристката VVD, претърпя тежки загуби и е напът да вземе 24 места, с 10 по-малко от преди, показват ранните резултати.

Победа за Вилдерс потенциално би поставила Нидерландия по пътя към драматична промяна в посоката след четирите последователни центристки правителства на Рюте. Въпросът сега обаче е дали други партии желаят да се присъединят към Вилдерс, за да сформират коалиция. Въпреки че се очертава като най-голямата партия, той трудно ще се пребори за мнозинство в парламента.

Партията иска да работи за ограничаване на „цунамито от търсещи убежище“, като вкара повече пари в портфейлите на хората и по-добра сигурност, каза Вилдерс пред събрали се поддръжници.

Той протегна ръка към други партии, като обяви, че е време да работят заедно, за да излязат с решения. Вилдерс дори предположи, че би бил готов да направи компромис с антимюсюлманските си идеали в името на влизане в правителството. „Разбирам много добре, че партиите не искат да бъдат в правителство с партия, която иска противоконституционни мерки“, каза той. „Няма да говорим за джамии, Корани и ислямски училища“.

Nexit?

Антиислямската реторика на Вилдерс беше ясна част от програмата на PVV за правителство. Партията предложи да се забранят джамиите и Корана, както и носенето на ислямски забрадки в държавните учреждения. Вилдерс е и твърд евроскептик, който призова за т.нар. референдум за Nexit за напускане на ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан побърза да поздрави Вилдерс, като написа в социалната мрежа X (преди Twitter): „Ветровете на промяната са тук!“.

„Този екзитпол е исторически; това е най-голямата промяна, която някога сме виждали в Нидерландия“, каза политологът Том ван дер Меер пред националната телевизия NOS.

Според Ван дер Меер три неща могат да обяснят неочакваната победа на Вилдерс. „Първо, ние имаме центристки кабинет от 11 години. В резултат на това гласоподавателите се насочиха предимно към крайните редици. Второ, миграцията беше голяма тема и избирателите бързо се сещат за PVV, когато мислят за този въпрос. И накрая, лидерът на VVD Йешилгьоз отвори вратата на PVV като коалиционен партньор. В Нидерландия хората отдавна търсят партия, която е по-откровена от VVD, но може да управлява. Сега тази врата към PVV е отворена, те я намериха“.

Въпреки че Вилдерс печели най-много места, малко вероятно е той да стане министър-председател.

Йешилгьоз каза във вторник, че изключва възможността да подкрепи Вилдерс като министър-председател, ако той спечели най-много гласове. А Питер Омциг, чиято новосформирана партия се очаква да спечели 20 места, преди това изобщо изключи възможността да обедини сили с Вилдерс, заявявайки, че антиислямската му политика противоречи на свободата на изразяване и религията, заложени в нидерландската конституция. Тимерманс също се обяви твърдо против това да подкрепи Вилдерс.

Първи реакции

Йесе Клавер от Зелените, който ръководи фракцията в парламента, първи се качи на сцена в Амстердам, организирана от коалицията му за проследяване на резултатите, под бурни аплодисменти. Той каза, че е "шокиран" от резултата. „Винаги сме защитавали върховенството на закона и това ще бъде по-необходимо от всякога в бъдеще“.

Тимерманс говори след Клавер. Макар че поздрави Вилдерс за победата му, Тимерманс се прицели в крайнодясната му PVV, заричайки се, че „никога няма да влезе в коалиция с партия, която изключва нидерландци“.

Тимерманс започна речта си, като помоли публиката да се държи здраво, защото „в Нидерландия никога не изпускаме никого“. Той добави: „Нека стиснем юмрук срещу изключването“.

Той призна, че е разочарован от резултата, а също и от собствения им резултат. Тимерманс добави: „Сега е моментът, когато ще трябва да защитим демокрацията“.

Почти един час след обявяването на първия екзитпол Йешилгьоз говори пред колегите си от партията, признавайки, че резултатът не е бил това, което са очаквали.

„Мисля, че има големи уроци за политиците. Хората не бяха изслушани достатъчно и не бяха предложени достатъчно работещи решения. Водещата позиция не е с нас сега. Но аз съм невероятно горда с партията и с всички вас“, каза тя.

Омциг реагира ентусиазирано на „страхотните резултати“ от първия екзитпол. Говорейки пред своите поддръжници, той каза, че иска да бъде в следващото правителство, но призна, че няма да е „лесно“ и ще изисква от политиците да прекрачат собствената си сянка. „Нидерландия ще трябва да бъде управлявана и ние сме на разположение за това“. По-рано Омциг отхвърли обединяването на силите си с Вилдерс. Коментарите му не уточняват с кои партии би бил готов да работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
vipcpew
преди 5 месеца
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами ----- https://mub.me/hemoferon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: cyclop ... към 2030 ще е приключило всичко ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: Ironhorse ... дали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
Нищо изненадващо няма.Същата програма имат като AfD в Германия.Логичен резултат от левичарско прогресистките ексцесии..Дано се усетят,че ако продължават така, ще ни докарат някой нов Хитлер на главата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
До: cyclop: 10+! Идват си даже с взводните командири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
cyclop
преди 5 месеца
Ако мъж бяга от война, ще вземе със себе си семейството си. Жена, деца. Ако мъж отива на война, отива сам. Всичките "бежанци" които денонощно нахлуват в Европа, все млади мъже, все на възраст 20-30 години, бягат ли от война, или отиват да превземат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Ironhorse
преди 5 месеца
Въобще не е изненадващо!!!Идва края на Зелената сделка и на труболиберастите затоплисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
Изненадващо? Може, но за дрогираните със *зелено* коммуннета, загубили представа за реалностите. Ние тук, бидейки само транзит за кафявата вълна, нямаме и представа какво изпитват и преживяват нормалните хора в страните, където тя се стича. Темата е табу в медиит. Успехът на Вилдерс не е изненада, а тренд, който е факт в Източна Европа, но ще се задълбочи в Западна. Страшното е, че е много закъснял точно там - кафявата маса е с такива размери и потенциал, че Европа е бременна с гражданска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още