IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По пътя към урните Нидерландия преосмисля секса, наркотиците и печалбата

Изправена пред недостиг на жилища и напрежение около имиграцията, в страната нов консенсус срещу необуздания растеж на всяка цена

08:39 | 22.11.23 г. 3
Снимка: Carl Court/Getty Images
Снимка: Carl Court/Getty Images

От векове Нидерландия трупа богатство, оставайки отворена за света.

Известна със свободното си отношение към секса, леките наркотици и корпоративната печалба, от икономическа гледна точка малката държава се бори в по-тежката категория. Като експанзионистична търговска сила тя създаде първата мултинационална корпорация в света и остава най-големият търговски център в Европа, пише Bloomberg.

Сега, изправена пред недостиг на жилища и напрежение около имиграцията, в страната има нов консенсус срещу необуздания растеж на всяка цена. Докато избирателите се насочват към урните в парламентарните избори в сряда, кандидатите се надпреварват в предизборните обещания да затворят страната си.

Правителството в оставка постави летвата за останалите високо. За да допълнят кампанията „Стойте надалече“ (Stay Away) на Амстердам, насочена към младите британци, те създават политики, за да отблъснат идващите за работа емигранти, за които страната отдавна е привлекателно място. Те планират да намалят полетите, миграцията и данъчните облекчения за чуждестранните работници.

И явно тези идеи си проправят път. Според повечето проучвания, публикувани преди изборите, дясноцентристките кандидати водят. Мотото на един от конкурентите обобщава тази нова епоха на скромни амбиции: „Не всичко може да бъде направено навсякъде в един и същ момент“.

Това не е преобладаващото отношение в петата по големина европейска икономика, голяма част от която е изградена върху земя, отвоювана от морето. Допреди няколко години репутацията на Нидерландия за една от най-пробизнес настроените страни бе непокътната.

Сега „колкото по-големи са предизвикателствата, толкова по-навътре гледаме“, казва главният икономист на ABN Amro Сандра Филипен. В държава, чиято фрагментирана изборна система прави коалиционните правителства неизбежни, консенсусът има значение, а в момента той се напасва към преформатирането на имиджа на Нидерландия „отворена към всички“.

Макар че някога самата тя е била бежанец, Дилан Йешилгьоз-Зегериус, която през по-голямата част от компанията заемаше позицията на първи кандидат, направи борбата с имиграцията централна за кампанията си за управляващата VVD, чието лидерство пое от премиера в оставка Марк Рюте.

Франс Тимерманс води алианс между Левите зелени и Партията на труда. Като ръководител на политиката по климата на ЕС, Тимерманс бе архитект на екологичните политики на блока, които в собствената му страна доведоха до принудително затваряне на земеделски стопанства. В последното социологическо проучване той обаче все повече върви към първото място.

Питер Омциг, който представлява отцепническа партия, формирана точно преди изборите, е архитект на план, одобрен от парламента миналия месец за свиване на освобождаването от данък върху доходите на заплатите на чужденците. Той е на четвърто място в социологическото проучване в понеделник вечерта.

Другият кандидат сред водещите в проучванията е Хеерт Вилдерс, който за мнозина във и извън страната е отговорен за канализирането на антиимиграционните настроения. Неговата Партия на свободата скочи до трето място към понеделник вечерта, което може да му помогне да се превърне в кукловода след изборите. Йешилгьоз-Зегериус отказа да изключи партньорство с него в скорошно интервю за Bloomberg.

Настроенията вече бяха започнали да се променят под управлението на Рюте, който планира да се пенсионира от политиката веднага щом стане ясен следващият премиер. В резултат на някои нашумели корпоративни скандали, той се възползва от процъфтяващото популярно схващане, че договорката между бизнеса и държавата не работи.

През 2019 г. петролният гигант Shell потвърди медийни твърдения, че не е плащал данък върху корпоративните данъци в Нидерландия през предишната година. През 2020 г. нидерландски вестник разкри, че компанията за онлайн резервации Booking.com е получила милиони евро държавна подкрепа по време на пандемията, докато в същото време почти не е плащала данъци и е извършила програми за обратно изкупуване на акции на стойност 16 млрд. долара.

По-късно, макар че Рюте изразходва голямо количество политически капитал, опитвайки се – и проваляйки се, да не допусне популярен данък върху дивидентите, срещу който корпорациите се възпротивиха, Shell все пак премести централата си в Обединеното кралство в ход, който остави нидерландското правителство „неприятно изненадано“.

През първото си десетилетие на власт най-дълго управлявалият премиер на Нидерландия се оказа изправен пред критици, които го обвиняваха, че е твърде готов да се вслушва в корпорациите. Тези критици обаче вече не се заяждат толкова силно.

През това, което ще бъде последният му мандат в 13-годишното му управление, Нидерландия спря добива от най-голямото газово поле в Европа, макар че цените се изстреляха нагоре след началото на руската инвазия в Украйна. Реагирайки на местния гняв заради земетресения, затварянето на полето Грьонинген остави втечнен природен газ на стойност 1 трлн. долара под земята.

За някои избиратели промените са твърде закъснели. Коалиционните правителства през последните 20 години управляваха Нидерландия „по-скоро като корпорация, отколкото като общество“, смята Морис ван Уден, който е мениджър на компания за набиране на персонал с екип от 50 души. Той сменя вота си от скоро бившата за Рюте партия към NSC, водена от Омциг, който изгради името си, бидейки трън в очите на бившия премиер.

Ван Уден казва, че не може да спи нощем. 56-годишният нидерландец лежи буден, докато самолети преминават над дома му в южната част на Амстердам. Той е един от гражданите, които правителството се опитва да омилостиви с план да ограничи полетите в най-големия транспортен център в Европа – летище „Схипхол“, твърдейки, че локацията му във „високо урбанизиран район в една от най-натоварените части на страната“ означава, че то трябва да свърши по-добра работа в защита на благосъстоянието на хората.

Планът постави летището в центъра на глобална битка между политиците и авиокомпаниите, които може да загубят част от бизнеса си в резултат на промените. Въпреки това правителството не просто кара другите да затегнат коланите. То също притежава мажоритарен дял в летището. Повечето конкурентни партии подкрепят намаляване на броя на полетите, а някои искат мерки за допълнително повишаване на авиационните данъци.

В центъра на кампанията за изборите в сряда е влошаването на жизнения стандарт, като гласоподавателите са мотивирани от засилващото се усещане, че подобно на експанзията през Златния век на Нидерландия, прославен в платната на Рембранд и Клас, тази икономическа история има и обратна страна.

Днешните проблеми включват буйни британски туристи, недостиг на жилища и скок на наемите. Градската управа на Амстердам постави под въпрос ориентирания към туристите бизнес модел на секс индустрията и предприе действия, за да предотврати пушенето на канабис по улиците на квартала на червените фенери.

„Сега трябва да изберем ограничения вместо безотговорен растеж“, казва заместник-кметът на Амстердам Софиян Мебарки, който работи върху обезсърчаването на туристите, чийто среден месечен брой надвишава местното население.

Тази година нидерландската икономика изпадна и в рецесия, тъй като износът се сви с 0,7% през второто тримесечие.

В последното проучване на Ipsos за тревогите на нидерландските гласоподаватели, здравеопазването, разходите за живот и жилищата са първите три сред избирателите. Но голяма част от кампанията беше доминирана от четвъртата тревога: имиграцията.

Омциг обещава да намали нетната миграция до 50 хил. души годишно от 200 хил. души миналата година, като ограничи броя на хората, пристигащи за работа, убежище и обучение. В страна, в която по данни на Евростат повече от половината хора говорят два или повече чужди езика, той иска да направи нидерландския, а не английския основен език в университетите.

Недостигът на жилища в цялата страна означава, че университети като Техническия университет на Айндховен вече трябваше да отхвърлят чуждестранни студенти, посочва президентът му. „Много е изкушаващо да обвиняваме мигрантите за недостига на жилища. Това отвлича вниманието на хората от провала на собствената ви жилищна политика“, посочва Лео Лукасен, професор по световна трудова и миграционна история в 448-годишния Лайденски университет.

Самите компании, които вероятно ще загубят, бият тревога. Петер Венинк, главен изпълнителен директор на ASML Holding N, каза в телевизионното предаване Nieuwshuur, че миграцията на знания е централна за компанията му с екип от 120 националности, която се класира като най-високооценяваната технологична компания в Европа.

„Нидерландия винаги е била отворена страна, което ни е донесло огромен просперитет“, казва Роберт-Ян Смитс, президент на Технологичния университет на Айндховен. Плановете за възпиране на чуждестранни студенти и персонал ще бъдат пагубни за икономиката, добавя той.

ABN Amro прогнозира два сценария след изборите, като според първия една прогресивна коалиция ще постави Нидерландия на „добър път“ към преодоляването на трудни теми. Според другия сценарий една много консервативна коалиция може да започне да „отстъпва“ по определени въпроси, може би чрез оттегляне на политиките за климата, каза главният им икономист Филипен.

„Ако погледна Нидерландия днес, наистина смятам, че това е една от най-добрите държави“, казва Али Никнам, основател на холандската банка Bunq BV, пред Bloomberg. „Понякога изглежда, че приемаме това за даденост. Трябва да бъдем много внимателни, за да не загубим всички страхотни неща, за които сме работили толкова усилено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
nenovoto
преди 5 месеца
Според мен ще включат ои Rock and Roll към секса и наркотиците ,а печалбата ше я изключат от уравнението за водене на национално отговорна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
Бенелюкс са днешните Содом и Гомор, където порокът е еволюционна доктрина и източникът на всички блага от векове. Планини от пари и планини от раззвратт съжителстват и дават облика на най-проспериращата част от Европа, дават пример за подражание в *свободния свят* и са магнит за сърцата и душите на младите. Съдбата на Содом и Гомор също е опция, обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 5 месеца
леко по леко на хората им идва акъла...но да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още