IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще поеме щафетата от Марк Рюте?

В Народната партия за свобода и демокрация още нямат предложение за негов заместник

08:00 | 12.07.23 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

След четири мандата и почти 13 години начело на Нидерландия премиерът Марк Рюте подаде оставка, а малко по-късно и изненада всички, съобщавайки, че напуска политиката след предсрочните избори. По този начин Рюте остава премиер на страната си до есента, вероятно до ноември, за когато се очаква да бъдат насрочени парламентарните избори, пишат световните агенции.

Според публикации в AFP в партията на Рюте - Народна партия за свобода и демокрация (VVD), няма категоричен претендент за председателския пост, който той заеме вече 17 години. Очакванията са кандидат да бъде обявен по-късно през седмицата.

Рюте нарече решението си да излезе от политиката "лично", въпреки сътресенията в коалиционния кабинет в последните седмици, и с него изненада всички. Той имаше прякор "тефлоновия Марк", защото никакви скандали не полепваха по него. По отношение на плановете си Рюте се пошегува с журналистите, че планира да поработи няколко дни като учител на непълен работен ден.

Европейското издание EurActiv обаче припомня, че 56-годишният Марк Рюте беше спряган за един от възможните кандидати за поста генерален секретар на НАТО. Още през февруари Politico го "маркира" сред потенциалните кандидати с опит в дипломацията

Заради войната в Украйна мандатът на Йенс Столтенберг беше удължен на два пъти. Но Столтенберг също го чака работа до голяма степен извън политиката - още преди малко повече от година той беше избран за гуверньор на Норвежката централна банка.

От друга страна, оставката на Рюте може да върне замeстник-председателят на ЕК и комисар по въпросите на Зелената сделка Франс Тимерманс в родната му Нидерландия. По-рано във вторник (11 юли) той отказа да отговори еднозначно дали има планове за участие в националната политика.

Тимерманс е член на лявоцентриската Партия на труда, отбелязва Politico. Тя и партията на зелените в момента провеждат референдум относно общи кандидатури на следващите избори. "Всичко, което кажа сега, може да се отрази върху тази процедура", коментира Тимерманс по време на пресконференция. Тимерманс беше един от кандидатите за председател на ЕК, но беше изместен от Урсула фон дер Лайен.

Нейното име също се спрягаше като кандидат за генерален секретар на НАТО и досега тя не е дала изявление дали ще кандидатства за нов мандат начело на ЕК. Изборите за нов Европейски парламент по план ще се проведат през пролетта на 2024 година.

Вероятен наследник на Рюте сред опозиционните сили е Каролина ван дер Плас, лидер на Фермерско-гражданското движение (BoerBurgerBeweging, или BBB). Засега тя също не е много категорична относно плановете си, но смята оставката на премиера за добра новина за Нидерландия.

За мнозина оставката на Рюте е краят на една епоха за Нидерландия - той е най-дълго управлявалият премиер на страната. В момента Рюте е и сред политическите дълголетници в ЕС - изпреварва го единствено унгарският премиер Виктор Орбан, който е начело на страната си пълни 13 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Вилем-Александър Нидерландски или Харалд V https://prikachi.net/image/piuS3v
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Ми OTAN стигна Пиринеите кои, кои, кои, https://***.reuters.com/business/energy/spanish-imports-russian-gas-jump-may-nearly-28-total-2023-07-10/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още