IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландският премиер Марк Рюте няма да се бори за пети мандат

Опозицията оттегли внесения вот на недоверие срещу правителството на Рюте след изявлението му

13:38 | 10.07.23 г.
Нидерландският премиер Марк Рюте. Снимка: Bloomberg LP
Нидерландският премиер Марк Рюте. Снимка: Bloomberg LP

Нидерландският премиер Марк Рюте няма да се бори за пети мандат и ще напусне политиката след изборите през ноември, обяви самият той в понеделник, цитиран от Ройтерс.

В петък Рюте връчи оставката на четвъртия си кабинет, след като не успя да постигне споразумение за по-строги имиграционни политики, предвиждащи ограничаване на правото на събиране на семейства на бежанци от военни зони.

„През последните дни има много слухове за това какво ме е мотивирало. Единственият отговор е Нидерландия“, каза Рюте в изказване пред парламента преди планирания дебат по вота на недоверие срещу правителството му. По-късно днес парламентът трябваше да гласува вота на недоверие, но опозицията го оттегли след изявлението на Рюте.

„Вчера сутринта взех решението да се оттегля като лидер на Народната партия за свобода и демокрация (VVD). След сформирането на нов кабинет след изборите ще напусна политиката“, изтъкна нидерландският премиер.

Решението на Рюте ще сложи край на мандата му като най-дълго управлявалия правителствен ръководител в нидерландската история.

56-годишният Рюте ще остане като лидер на служебно правителство до сформирането на нова администрация след изборите – процес, който във фрагментирания нидерландски политически живот обикновено отнема месеци.

"Правя това със смесени чувства. Но помислих и смятам това решение за правилно", каза по-късно Рюте пред репортери. Той допълни, че не знае какво ще прави, след като напусне Хага и отказа да заяви дали се интересува от ръководен пост в НАТО например. "Не, не, не и това", каза Рюте в отговор на този въпрос. "Ще напусна политиката", допълни той. 

Служебно правителство не може да взема решения за нови политики, с което редица важни въпроси - от постигането на климатичните цели до жилищата и имиграцията, ще останат блокирани много след началото на 2024 г.

През уикенда лидерите на опозиционни партии заявиха, че ще се стремят към незабавно отстраняване на Рюте, тъй като той е изгубил доверието им заради начина си на управление на преговорите за по-строги миграционни политики.

„Рюте предизвика тази правителствена криза, нуждаем се от намесата на външен човек, за да избегнем блокада и да възстановим доверието. В интерес на страната той трябва да се оттегли“, каза лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Ате Куйкен в неделя вечерта.

При нормални обстоятелства вот на недоверие нямаше да застраши Рюте, тъй като той можеше да разчита на подкрепата на четирипартийното си правителствено мнозинство.

Но коалиционни партньори заявиха през уикенда, че обвиняват основно него за кризата в кабинета заради настояването му за ограничаване на миграцията на семейства макар да е знаел, че мерките са твърде неприемливи за по-малкия коалиционен партньор Християнския съюз.

Лидерът на либералната партия D66, втората по големина след консерваторите на Рюте, заяви, че премиерът се е държал „безотговорно“, а християндемократите го нарекоха „безразсъден“.

56-годишният Рюте стана премиер през 2010 г. и е най-дълго управляващият лидер в ЕС след унгарския премиер Виктор Орбан. Преди време той изрази интерес да се бори за пети мандат на следващите избори през ноември.

Оставката на Рюте слага край на кариера, която го постави в центъра на политиката на ЕС, докато лидерите на блока се бореха с дълговата криза, глобална пандемия и войната в Украйна. Рюте е далновиден политик, който стана ключов играч в Съвета на ЕС благодарение на способността си да оформя дневния ред и да се ориентира в сложната мрежа от национални интереси.

Оттеглянето му ще промени още повече авангарда на европейската политика след слизането от власт на дългогодишния германски канцлер Ангела Меркел през 2021 г., коментира Bloomberg.

През четирите си мандата Рюте преживя няколко скандала. Той беше начело на правителството при скандал за детски субсидии, който тласна хиляди хора към бедност и доведе до падането на третото му правителство. През последната година Рюте се бореше с висока инфлация и енергийна криза в страната си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още