IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс напуска Брюксел и се впуска в битката за премиер на Нидерландия

Зам.-председателят на ЕК от десетилетие е в Брюксел, но не е забравен в родината си

15:47 | 20.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за Зелената сделка, Франс Тимерманс се завръща в родната Нидерландия в опит да заеме премиерското кресло, освободено от Марк Рюте, съобщава Bloomberg. Агенцията посочва, че той е уведомил председателя Урсула фон дер Лайен за намеренията си и по-късно днес (20 юли) ще анонсира и че ще се кандидатира да оглави алианса между Партията на труда и Зелените леви.

В началото на юли сегашният премиер Марк Рюте подаде оставка и изненадващо обяви, че излиза от политиката. 56-годишният Рюте се отказа и от председателския пост на своята партия "Народна партия за свобода и демокрация" (VVD), който заемаше в продължение на 17 години.

От около десетина години Тимерманс е извън Нидерландия, заемайки постове в Брюксел. Бившият външен министър обаче запази своята популярност в родната си страна и кандидатурата му за премиерския пост е доста силна, смята Bloomberg.

В момента двете партии, от чието име ще се бори Тимерманс, имат заедно 17 места в 150-местната долна камара на нидерландския парламент. На последните избори партията на Рюте спечели 34 места и управлява в коалиция с още три партии и общо 77 депутати.

Според проучване на общественото мнение, поръчано от Politico, обединението на "Партията на труда" и "Зелените леви" е най-вероятният победител на изборите, които ще се проведат през ноември. Коалицията обаче ще трябва да търси още партньори, ако иска да управлява, защото социолозите прогнозират, че ще вземе 18% от гласовете.

Изравнени са шансовете на "Народната партия за свобода и демокрация" и Фермерско-гражданското движение (BoerBurgerBeweging, или BBB) на Каролина ван дер Плас - по 16%. ВВВ в момента има само 1 депутат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още