IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за връщането на Тимерманс в националната политика се разраства

Съюз между Зелената левица и Лейбъристката партия би бил втората по големина политическа сила в Нидерландия

22:15 | 17.07.23 г.
Франс Тимерманс. Снимка: Европейска комисия
Франс Тимерманс. Снимка: Европейска комисия

Все по-вероятно е изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс да напусне Брюксел и да се върне в политиката в Нидерландия. Членовете на неговата Лейбъристка партия гласуваха да се борят на предстоящите избори заедно с нидерландските Зелени.

Двете партии обявиха решението след гласуване на членовете, при което 87,9 процента от гласоподавателите на Лейбъристката партия и 91,8 процента от гласоподавателите на зелената левица подкрепят съвместната кампания, пише Politico.

При това широко сближаване на политиката следващият голям въпрос, пред който са изправени партиите, е кого да изберат да оглави тази своеобразна коалиция. Тимерманс, който ръководи работата по Европейската зелена сделка от 2019 г., получава подкрепа и у дома, и в Брюксел, докато нидерландските медии спекулират за завръщането му.

„Подкрепям кандидатурата на Франс Тимерманс, ако той подаде такава“, коментира високопоставеният евродепутат от Лейбъристката партия Мохамед Шахим, който е заместник-председател на групата на социалистите в Европейския парламент. По думите на Шахим от Тимерманс зависи да реши да напусне Комисията, а партийните бордове трябва да вземат твърдо решение.

Колегата на Шахим Тейс Ройтен също подкрепя идеята за Тимерманс. „Съгласен съм, че той би бил много добър кандидат, но той трябва сам да вземе това решение и партията също трябва да вземе това решение“, допълва евродепутатът.

Слуховете, че Тимерманс обмисля завръщане в националната политика започнаха да се разпространяват след разпадането на нидерландското коалиционно правителство, което не включва нито една от тези две партии.

Премиерът Марк Рюте свика предсрочни избори за 22 ноември и след това обяви, че ще се откаже от политиката. Той управлява страната в продължение на 13 години, а от доста повече е лидер на Народната партия за свобода и демокрация.

Миналата седмица Тимерманс не изключи завръщане в националната политика, където достигна позицията на външен министър, преди да стане еврокомисар през 2014 г. Засега обаче той не иска да коментира събитията в родината му.

Според анкета на Politico Зелената левица получава 9% от гласовете, а Лейбъристката партия е със 7%. С комбинирани 16 процента те биха били втората по големина партия след бунтовното Движение на фермерите и гражданите, или BBB. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още