IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГДБОП свали фалшив видеоклип, свързващ Румен Радев с реклама на "Лукойл"

Сигналът за видеото е получен от администрацията на президента, споделят от МВР

14:25 | 09.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Антония Георгиева
Снимка: Антония Георгиева

Президентската институция е информирала компетентните органи за измама заради клип, разпространяван в социалните мрежи, който свързва държавния глава Румен Радев с реклама на "Лукойл", съобщава БНР. От пресслужбата на президента посочват, че са получили въпроси във връзка с клипа, който злоупотребява с образа и гласа на Радев в мнимата реклама и имитира репортаж на Nova, затова са се обърнали към компетентните институции.

От ГДБОП изтъкват, че са свали от интернет фалшивия видеоклип с образа и гласа на Радев.

Междувременно от Министерството на вътрешните работи информират, че сигналът за видеото е получен от администрацията на президента. В сигнала се допълва, че клипът с гласа и лицето на държавния глава е бил разпространяван в социалните мрежи. Предприети са незабавни действия от специализираните служби на ГДБОП и фалшивият клип е свален от интернет пространството.

От МВР напомнят, че екипът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект (ИИ).

От ведомството допълват, че благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги в МВР ще блокират и ще продължават да премахват незаконно измамно или провокативно съдържание, използвано от киберпрестъпници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
earth1225
преди 4 месеца
Хората са казали: няма пушек без огън, така че... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още