IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия поддържа максималните си цели за териториално завладяване на Украйна

Западът не може да очаква бърз край на войната, предупреждава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

08:50 | 23.12.23 г. 12
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Украински официални лица продължават да предупреждават, че Русия поддържа максималните си цели за териториално завладяване на Украйна, въпреки неотдавнашните коментари, направени от западни служители, предполагащи, че Русия вече е победена.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 22 декември, че руският президент Владимир Путин „изгуби Украйна като цяло“ и „вече не може да постигне военните си цели“, което е „голямо стратегическо поражение“, пише Институтът за изучаване на войната.

Столтенберг също предупреди, че Западът не може да очаква бърз край на войната.

Коментарите на Столтенберг отразяват коментарите, направени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на 20 декември. Според Блинкън Русия не е успяла да постигне основната си цел – да изтрие Украйна като независима държава и да я присъедини към руските територии.

Ако Русия не успее да постигне своите оперативно-стратегически цели през 2023 г., руският президент Владимир Путин просто ще премести целите на Русия за следващата година, което предполага, че е преждевременно да се говори за пълен провал на Русия във войната досега.

Руски атаки по целия фронт

През изминалото денонощие на фронта в Украйна са се състояли 75 бойни сблъсъка, съобщава се в сутрешната сводка на Генералния щаб.

В купянско направление украинските защитници са отбили 16 атаки на руските окупатори в район Синковка на Харковска област, където е имало опит за пробив, съобщава агенция „Униан“.

В посока Бахмут украинските въоръжени сили са отблъснали 8 руски атаки при Богдановка, Иваново, Клещиевка и Андреевка в Донецка област.

В Авдеевско направление украинските сили за отбрана продължават да удържат противника, който се опитва да обкръжи Авдеевка.

Украинците са отблъснали и 23 вражески атаки източно от Новобахмутовка, Степни, Авдеевка, както и 17 атаки в района на Первомайского и Невелского в Донецка област.

В мариинско направление са отбити 4 атаки. Друга атака беше отблъсната в западния Старомайорски район на Донецк.

В посока Запорожие украинските защитници са отблъснали всички вражески атаки западно от Вербовой и Роботино. Украинската армия нанася загуби на руските войски в мелитополско направление, а по херсонско направление продължават дейностите по разширяване на плацдарма.

По-рано „Униан“ съобщи, че с подобряването на метеорологичните условия противникът е увеличил интензивността на оперативно-тактическата авиация на квадрокоптери от типа "FPV".

Загубите на Русия само през първата половина на декември възлизат на около 7700 военнослужещи, според данните на Украйна.

Доставките на F-16 от Нидерландия започват

Украйна много вероятно ще получи първата партида изтребители F-16 от Нидерландия преди края на 2023 г. Нидерландският министър-председател Марк Рюте потвърди на 22 декември по време на телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че правителството му ще подготви първоначални 18 изтребителя F-16 за доставка до Украйна.

Въпреки че Рюте не потвърждава графика за доставка на F-16, в скорошен стратегически документ на естонското министерство на отбраната се посочва, че Нидерландия, Дания, Норвегия и Белгия вече са се ангажирали да дарят F-16 на Украйна „преди края на годината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 4 месеца
До: Импeраторът баш за това иде реч от началото на 3дневната война... акт на безсилие и некадърност, но от милиционери... толкова. Виж сърбете как са нразени от всички съседи, а войната беше в пъти по лека.... кяи бяха, кви станаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 12
Импeраторът
преди 4 месеца
До: khao мани, мани ... и Финландия дава достъп на НАТО/САЩ до базите си :-) скоро, тайно и после знайно, там ще има хамерикански ядрени глави :-) и някой в Кремъл ще е шах и мат ... да не говорим за уникалната стратегия да подложиш на геноцид приятелски народ с идеята да те обича ... омразата която се ражда, ще надживее глупостта на копейките ни, а тя както знаем е безкрайна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 16
Импeраторът
преди 4 месеца
За какво му е на Рашистан земя? Рашистан си има ресурси, има си и земя. На Рашистан му трябват читави хора и приятели. Две неща, които Рашистан губи заради войната. Рашистан в момента се е вкопчил в някакви територии, които са пороби. Да кажем, че ги пороби - ще стане ли по-силен и обичан Рашистан? Не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 20
OHЯ
преди 4 месеца
От Киев за три дни до Авдиевка за три месеца ! Толкова за сибирската гнус . И не , това не е война , това е агресия , и тя ще свърши зле за държавата агресор ! А Късия монглоид ще отиде на бунището като M04А
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 21
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 вече две годининот началото на 3дневната специална операция и най после започна да си казваш истината, а именно че сте там да грабите чужда земя... нацисти,мацисти.. и другите измислици, леко по леко се забравят...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 19
sssaaa
преди 4 месеца
Защо като уж Независима медия не представите един път какви са загубите от Украинска страна? Независима медия е тази, която представя Обективно и двете страни в един конфликт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 19
SnaGi
преди 4 месеца
До: evlogi, Много "Интелигентен" коментар :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 21
evlogi
преди 4 месеца
Огромна кл.оака като Русия трудно се изчиства.Ще отнеме много време.И през това време во.нята ще е ужасна и ще се разнася надалече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 29
SnaGi
преди 4 месеца
До: sssaaa, Много добре казано. По целия фронт поне от месец Русия има всекидневни напредъци както и последната седмица участъка Работнио-Вербовое украинците здраво отстъпват назад. По всичко изглежда, че защитата се разпада. Чакаме отново за тиражиране поредната фейк новина, като за свалените 3 су 34, която не потвърдена от никъде, само изявления от укро страна, но широко тиражирана от всякакви про западния медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 15
Nuclear man
преди 4 месеца
Тежки дни за любителите на дрехите от вата напоследък :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още