fallback

Русия поддържа максималните си цели за териториално завладяване на Украйна

Западът не може да очаква бърз край на войната, предупреждава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

08:50 | 23.12.23 г. 12

Украински официални лица продължават да предупреждават, че Русия поддържа максималните си цели за териториално завладяване на Украйна, въпреки неотдавнашните коментари, направени от западни служители, предполагащи, че Русия вече е победена.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 22 декември, че руският президент Владимир Путин „изгуби Украйна като цяло“ и „вече не може да постигне военните си цели“, което е „голямо стратегическо поражение“, пише Институтът за изучаване на войната.

Столтенберг също предупреди, че Западът не може да очаква бърз край на войната.

Коментарите на Столтенберг отразяват коментарите, направени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на 20 декември. Според Блинкън Русия не е успяла да постигне основната си цел – да изтрие Украйна като независима държава и да я присъедини към руските територии.

Ако Русия не успее да постигне своите оперативно-стратегически цели през 2023 г., руският президент Владимир Путин просто ще премести целите на Русия за следващата година, което предполага, че е преждевременно да се говори за пълен провал на Русия във войната досега.

Руски атаки по целия фронт

През изминалото денонощие на фронта в Украйна са се състояли 75 бойни сблъсъка, съобщава се в сутрешната сводка на Генералния щаб.

В купянско направление украинските защитници са отбили 16 атаки на руските окупатори в район Синковка на Харковска област, където е имало опит за пробив, съобщава агенция „Униан“.

В посока Бахмут украинските въоръжени сили са отблъснали 8 руски атаки при Богдановка, Иваново, Клещиевка и Андреевка в Донецка област.

В Авдеевско направление украинските сили за отбрана продължават да удържат противника, който се опитва да обкръжи Авдеевка.

Украинците са отблъснали и 23 вражески атаки източно от Новобахмутовка, Степни, Авдеевка, както и 17 атаки в района на Первомайского и Невелского в Донецка област.

В мариинско направление са отбити 4 атаки. Друга атака беше отблъсната в западния Старомайорски район на Донецк.

В посока Запорожие украинските защитници са отблъснали всички вражески атаки западно от Вербовой и Роботино. Украинската армия нанася загуби на руските войски в мелитополско направление, а по херсонско направление продължават дейностите по разширяване на плацдарма.

По-рано „Униан“ съобщи, че с подобряването на метеорологичните условия противникът е увеличил интензивността на оперативно-тактическата авиация на квадрокоптери от типа "FPV".

Загубите на Русия само през първата половина на декември възлизат на около 7700 военнослужещи, според данните на Украйна.

Доставките на F-16 от Нидерландия започват

Украйна много вероятно ще получи първата партида изтребители F-16 от Нидерландия преди края на 2023 г. Нидерландският министър-председател Марк Рюте потвърди на 22 декември по време на телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че правителството му ще подготви първоначални 18 изтребителя F-16 за доставка до Украйна.

Въпреки че Рюте не потвърждава графика за доставка на F-16, в скорошен стратегически документ на естонското министерство на отбраната се посочва, че Нидерландия, Дания, Норвегия и Белгия вече са се ангажирали да дарят F-16 на Украйна „преди края на годината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 23.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още