IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Денков: Привличането на инвестиции е най-голямата реформа, която можем да направим

България върви в правилната посока, коментира премиерът в интервю

10:10 | 23.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Премиерът Николай Денков: Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Премиерът Николай Денков: Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Най-голямата реформа, която можем да направим, освен правосъдната, е да привлечем повече инвеститори. Това заяви през bTV премиерът Николай Денков. По думите му с парите, които влагат в нашата икономика инвеститорите, и с начина на организация се повишават заплатите на работещите в България.

Имаме рекорден размер на инвестиции за последните 15 години, с повече от 50% по-голям, отколкото беше миналата година, добави министър-председателят. Той поясни, че до края на годината инвестициите ще надминат 7 млрд. лв. Ето, това е, което ще вдигне доходите на хората, отбеляза Денков. 

Бюджетът преди всичко трябва да е насочен към тези, които в момента са в най-голямо затруднение, затова повишаваме по безпрецедентен начин минималната заплата, повишаваме пенсиите догодина, каза премиерът.

Денков каза, че трябва да се осигурят и по-добри условия за младите хора. Според премиера младите се интересуват от две неща – да имат ясни перспективи за развитие в която и да е област и да имат добро заплащане за добри условия на живот. Министър-председателят коментира, че младите могат да използват възможностите в чужбина, за да се реализират после в родината си.

Относно отпадането на дерогацията за вноса на руски петрол през март Денков отбеляза, че през цялото време се е борил за това „да няма рязко премахване на дерогацията“ и посочи причината - „защото тогава щеше да се окаже, че „Лукойл“ не може да произвежда горивата, които са необходими за вътрешния пазар. Ако зависим само от внос, който трябва да се осигури следващите дни, както имаше идеи, тогава със сигурност цените на горивата щяха да скочат много. Ако преходът стане плавно, както го правим, не очаквам да има проблем“, коментира още Денков.

В отговор на въпрос за ротацията на кабинета през март догодина Денков коментира, че за момента няма проблем с всичко, което е договорено по отношение на ротацията. "С Мария Габриел работим доста добре, така че ако тя бъде премиер, аз се надявам много ползотворно да продължим да работим както и досега", каза той.

Премиерът напомни, че част от споразумението е той да бъде вицепремиер. „И вероятно ще се върна в Министерството на образованието и науката“, посочи той.

Николай Денков изрази увереност, че България върви в правилната посока.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 4 месеца
Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 но тъъъпия си ти, каква евтина енергия... че ние дълги години плащахме двойно на квото плащаха немците! повтрям като за копейка... двойно!данъците също не са ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 месеца
*Н. Денков: Привличането на инвестиции е най-голямата реформа, която можем да направим* - Денков, академик си, защото си ттъъпп, или си ттъъпп, защото си академик? Инвестициите в България идват от много преди да станеш академик, заради 4 факта: 1. Членството в ЕС, 2. Евтината енергия, 3. Ниските данъци и 4. Евтината работна ръка. Според заявените от вас реформи, сте запретнали ръкави да ликвидирате т. 2 и 3. Скоро и т. 1 ще спре да бъде позитив, но пък т. 4 можете да реформирате в *безплатна*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още