IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият външен министър на Франция: Ще продължим да подкрепяме Украйна

Франция подкрепя Киев както военно, така и дипломатически от началото на войната, но критиците казват, че тя може да направи повече

18:02 | 13.01.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Новият външен министър на Франция Стефан Сежурне. Снимка: БГНЕС/ЕРА
Новият външен министър на Франция Стефан Сежурне. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият външен министър на Франция Стефан Сежурне поднови в Киев подкрепата на страната си за Украйна при първото си официално посещение в чужбина в събота, съобщава Bulgaria ON AIR. Посещението става факт в решаващ момент за Украйна, като съюзниците се борят да осигурят финансиране, докато някои се притесняват, че Киев може да бъде забравен на фона на нови конфликти в Близкия изток.

"Въпреки разрастващата се криза, Украйна е и ще остане приоритет на Франция. Русия се надява, че Украйна и нейните поддръжници ще се изморят. Ние няма да се поколебаем", изтъква Сежурне.

Франция подкрепя Киев както военно, така и дипломатически от началото на войната, но критиците казват, че тя може да направи повече. Сежурне говори заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба, който похвали важното посещение на министъра веднага след назначаването му въпреки руските удари по страната.

"Благодарен съм ви за смелостта, за това, че не се обърнахте обратно по пътя", изтъкна Кулеба.

Той добави, че двамата са обсъдили по-нататъшните доставки на системи и ракети за защита на украинското небе, както и доставката на дронове за Украйна. Сежурне е на посещение, докато Киев отблъсква поредното нападение от Русия, която изстреля 40 дрона и ракети през нощта.

"Русия продължава умишлено да насочва и нанася удари по гражданска инфраструктура в нарушение на международното право", каза Сежурне.

Украински официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, настояваха за повече противовъздушна отбрана, докато Русия укрепва своите оръжейни запаси и подновява въздушните нападения.

"Франция е предоставила артилерия и средства за противовъздушна отбрана на Украйна. Ние навлизаме в нова фаза на сътрудничество в областта на отбраната, целяща да засили капацитета на Украйна да произвежда оръжията, от които се нуждае на собствена земя", заяви Сежурне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 19
Импeраторът
преди 3 месеца
До: wart на думи всеки може да подкрепя... други си е България - 24/7 правят българите неуморно снаряди, с които се чистят рашисти! Бъдете горди българи! Благодарение на нас умират рашистки, които в противен случай ще убиват, крадат, изнасилват цивилни! След време ще излязат истинските цифри за това колко много сме помогнали на братята украинци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
wart
преди 3 месеца
Само тоя ***...дал беше останал да не каже ,че ще подкрепи Украйна . Изглежда му напомниха от Американскотo посолство да каже публично подкрепата си към Украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още