IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

34-годишният Габриел Атал стана най-младият премиер на Франция

Президентът Еманюел Макрон избра Габриел Атал за наследник на подалата оставка Елизабет Борн

17:05 | 09.01.24 г.
Новият френски премиер Габриел Атал. Снимка: EPA/БГНЕС
Новият френски премиер Габриел Атал. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон назначи 34-годишния министър на образованието Габриел Атал за премиер в усилията си да вдъхне нов живот на втория си мандат преди изборите за Европейски парламент, предава Ройтерс.

Ходът няма да доведе непременно до голяма политическа промяна, но е сигнал за желанието на Макрон да се опита да продължи напред след непопулярните пенсионна и имиграционна реформа от миналата година и да подобри шансовете на центристката си партия на изборите за Европейски парламент през юни.

Обществени допитвания показват, че лагерът на Макрон изостава от партията на лидерката на крайната десница Марин льо Пен с около 8 до 10 процентни пункта.

Атал, който е близък съюзник на Макрон и стана известен като говорител на правителството по време на Covid пандемията, ще замени отиващия си премиер Елизабет Борн.

Атал, който според обществените допитвания през последно време е един от най-популярните политици в страната, си спечели име на умел министър, който говори с лекота както в радио предавания, така и пред парламента.

„Скъпи Габриел Атал, зная, че разчитам на твоята енергия и ангажимент за прилагане на проекта за съживяване и регенериране, който обявих“, заяви Макрон, който в края на миналата година каза, че ще обяви нови политически инициативи.

Атал ще бъде най-младият френски премиер и първият, който е открит гей.

Двамата с Макрон са на обща възраст малко под тази на Джо Байдън, който ще се бори за втори мандат на президентските избори в САЩ тази година.

Макрон изпитва затруднения да работи с по-раздробен парламент, откакто изгуби абсолютното си мнозинство малко след като беше преизбран през 2022 г.

„С назначаването на Габриел Атал... Еманюел Макрон иска да се възползва от популярността му в обществените допитвания, за да смекчи нескончаемите проблеми пред управлението си“, коментира Жордан Бардела, 28-годишният лидер на партия „Национален сбор“ на Льо Пен. „Вместо това той рискува да повлече краткотрайния министър на образованието при падението си“, допълни Бардела.

Други лидери на опозицията побързаха да заявят, че не очакват много от смяната на премиера, тъй като голяма част от решенията се вземат лично от Макрон.

„Елизабет Борн, Габриел Атал или някой друг, няма значение, политиките ще бъдат едни и същи“, коментира лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор пред радио France Inter.

Но евродепутатът Патри Винял, който е част от партията на Макрон „Възраждане“, заяви, че Атал е „малко като Макрон през 2017 г.“, имайки предвид годината, в която президентът за първи път встъпи в длъжност като най-младия ръководител в съвременната френска история. По това време той беше популярен сред избирателите.

Атал „е ясен, той има авторитет“, отбеляза Винял.

Ройтерс публикува и пет неща, които трябва да знаем за новия френски премиер:

* На 34 години Габрлиел Атал е най-младият премиер на Франция след войните - рекорд, който преди това държеше Лоран Фабиюс, който беше на 37 години, когато беше посочен за премиер от Франсоа Митеран пред 1984 г.

*Атал е първият открит гей, който става премиер на Франция. Той беше издаден от стар приятел от училище през 2018 г., когато беше назначен за заместник-министър в първия мандат на Макрон. По това време Атал имаше връзка със Стефан Сежурн, бивш политически съветник на Макрон.

* Атал става член на Социалистическата партия на 17-годишна възраст. Той стана известен във френската политика, след като беше назначен за говорител на правителството по време на пандемията. По-късно стана заместник-министър във финансовото министерство, а след това и министър на образованието през 2023 г., като си спечели име на един от най-умелите министри в кабинета на Макрон и добър комуникатор.

* Първият ход на Атал след назначаването му за министър на образованието миналата година беше да забрани мюсюлманската рокля абая в държавните училища, с което си спечели популярност сред много консервативни избиратели, въпреки че идва от лява партия.

* Неотдавна Атал участва в популярно телевизионно предаване, за да разкаже как е бил тормозен в средното училище от бивш съученик, който го засрамил в блог за оценяване на физиката на съучениците му в първите дни на интернет революцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още