IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският премиер Елизабет Борн подаде оставка, Макрон ще състави ново правителство

Засега френският президент не е обявил името на новия премиер

21:28 | 08.01.24 г.
Френският премиер в оставка Елизабет Борн. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Френският премиер в оставка Елизабет Борн. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френският премиер Елизабет Борн подаде оставка, тъй като президентът Еманюел Макрон иска да даде нов импулс на втория си мандат преди изборите за Европейски парламент и Олимпийските игри в Париж това лято, предава Ройтерс.

За момента Макрон не е обявил името на наследника ѝ.

Смяната на премиера се случва след година, белязана от политическа криза, която беше породена от спорните реформи на пенсионната система и на имиграционните закони.

Тя се случва също само пет месеца преди изборите за Европейски парламент, на които се очаква евроскептиците да постигнат рекордни резултати в момент на повсеместно обществено недоволство заради растящите разходи за живот и неуспеха на европейските правителства да ограничат притока на мигранти.

Във Франция обществени допитвания сочат, че партията на Макрон изостава от крайнодясната партия на Марин льо Пен с около осем до десет пункта преди изборите през юни.

Слуховете за промени в правителството се носеха в седмиците след приемането на косъм в парламента на по-строгите имиграционни правила, което показа дълбоките пукнатини в центристкото мнозинство на Макрон. Самият Макрон обеща нова политическа инициатива.

Сред спряганите за потенциални кандидати за заместник на Борн са 34-годишният министър на образованието Габриел Атал и 37-годишният министър на отбраната Себастиан Льокорню, като и двамата биха станали най-младият премиер в историята.

Финансовият министър Брюно льо Мер и бившият министър на земеделието Жулиен Дьонорманди също са споменавани от анализатори за възможни варианти.

Смяната на премиера няма да доведе непременно да промяна на политическия курс, но е сигнал за желание да се продължи отвъд пенсионната и имиграционната реформи и съсредоточаване върху нови приоритети, включително пълна заетост.

Борн, която беше бюрократ от кариерата, служила на няколко министри от Социалистическата партия преди да влезе в правителствата на Макрон, беше премиер от май 2022 г.

На 62 години тя беше едва втората жена на този пост.

Макрон и правителството му начело с Борн имаха затруднени отношения при прокарването на закони в раздробения парламент, откакто загубиха абсолютното си мнозинство малко след преизбирането на президента за втори мандат през 2022 г.

Съветници на френския президент казват, че той успял да прокара най-трудните части от икономическата си програма през първата година и половина на втория си мандат въпреки липсата на абсолютно мнозинство и че бъдещите реформи на образованието и евтаназията, например, ще бъдат по-консенсусни.

Но решението на Макрон да използва изпълнителни правомощия миналата година, за да прокара спорното повишаване на пенсионната възраст на 64 години предизвика седмици на бурни протести.

Промените в правителството вероятно ще засилят надпреварата в лагера на Макрон за негов наследник на следващите президентски избори през 2027 г., като бившият премиер Едуар Филип, вътрешният министър Жерар Дарманен и Льо Мер са смятани за потенциални кандидати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още