IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият французин настоява Макрон да смени премиера Елизабет Борн

Бернар Арно иска постът да бъде даден на човек с по-либерален подход

17:19 | 26.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Бернар Арно, един от най-влиятелните изпълнителни директори в света, лично лобира пред Еманюел Макрон да смени премиера Елизабет Борн с икономически по-либерална фигура.

На среща с френския президент в Елисейския дворец в началото на юли, която не беше съобщена по-рано, Арно настояваше един от другите министри в правителството да замени Борн, смятана за лявоцентристка, пише БТА. 

Първият му избор е бил министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, който по онова време води усилена кампания за поста, коментират пред POLITICO двама високопоставени източници, запознати с разговора.

По-рано това лято се появиха слухове, че Борн, която имаше трудности да събере десни депутати зад дневния ред на правителството, ще премине към дългоочаквано преустройство – в крайна сметка тя остана с промени, направени на младши министерско ниво. Въпреки че този път Дарманен не успя да стане министър-председател, не е тайна, че той все още има апетит към позицията.

Арно, който се бори с Илон Мъск за титлата най-богатия човек в света и управлява компанията за луксозни стоки LVMH, е открит поддръжник на Макрон, а семейството му е близко до първата дама Брижит Макрон. Рядко се случва обаче да коментира ежедневната политика.

Дарманен, изгряваща звезда, която се издигна в редиците на консервативната партия „Републиканците“ при Никола Саркози, е един от основните съперници на Борн в правителството. Той беше на първа линия през цялото лято, докато правителството се справяше с безредиците след смъртта на 17-годишния Нахел М., който беше убит от полицай. Всички погледи ще бъдат насочени към Дарманин тази неделя, когато той се обръща към поддръжниците си в своя избирателен район в Туркоан, Северна Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още