IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернар Арно остави Мъск да му диша прахта

Французинът увеличава богатството си с 12 млрд. долара за един ден

14:10 | 14.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-богатият човек в света Бернар Арно затвърждава преднината си пред Илон Мъск, който е на второ място. Луксозният магнат продава по-скъпи стоки, докато основателят на Tesla Inc. намалява цените на електрическите превозни средства, пише Bloomberg.

Състоянието на французина, който стои зад LVMH, се увеличи с 12 млрд. долара в четвъртък до почти 210 млрд. долара – рекорден връх и второто по големина увеличение в рамките на ден в историята, показва индкесът на Bloomberg за милиардерите. Богатството на Мъск възлиза на 180 млрд. долара, увеличавайки го с 3,8 млрд. долара.

Нетното богатство на 74-годишния Арно расте, след като инвеститорите приветстваха продажбите за тримесечието, публикувани от производителя на чантите Louis Vuitton, шампанското Moet & Chandon и дрехите Christian Dior. Акциите на LVMH поскъпнаха с 5,7% до рекордено ниво в търговията в Париж в четвъртък, с което влезе в топ 10 на компаниите в света с пазарна капитализация от 444 млрд. евро.

Сравнително дискретният Арно, чието семейство притежава 48% от акциите на LVMH, се присъедини към клуба на Мъск и Джеф Безос от Amazon по-рано този месец, като единствените физически лица с богатство от над 200 млрд. долара. Той е първият човек извън САЩ, който постига това.

Представянето на LVMH за тримесечието е в резултат на китайските потребители, които харчат за скъпи стоки след края на пандемичните блокади. Компанията регистрира ръст във всички региони въпреки „лекото забавяне“ в САЩ.

Докато Арно става по-богат, продавайки дизайнерски дрехи и бижута, богатството на Мъск се свива след достигнатия връх от 340 млрд. долара. Компанията му за електрически автомобили Tesla намалява цените в САЩ, за да засили търсенето.

Twitter, другата компания, която той управлява заедно със SpaceX, може да излезе на плюс още това тримесечие, каза Мъск тази седмица в интервю. Социалната медия се оказа с милиарди долари дълг след придобиването ѝ от милиардера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още