IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LVMH влиза в топ 10 на най-скъпите компании в света с оценка от над 480 млрд. долара

Ако премине границата от 500 млрд. долара, LVMH ще стана първата европейска компания, която отчита подобно постижение

21:10 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

LVMH, най-голямата компания в Европа по пазарна капитализация,  влиза в глобалния топ 10, след като акциите ѝ поскъпнаха в края на редовната търговия в четвъртък с над 5%, пише Bloomberg.

Силните данни за продажбите през първото тримесечие помогнаха на компанията да запише силна сесия, което в крайна сметка доведе до 29% ръст на пазарната ѝ капитализация от началото на годината.

Представянето ѝ беше подкрепено и от ръста в стойността на еврото спрямо долара, като оценката на LVMH сега достига 486 млрд. долара. По този начин компанията се класира на 10-о място в света. Ако премине границата от 500 млрд. долара, тя ще стана първата европейска компания, която постига подобен подвиг.

„Това илюстрира възхода на богатите хора по света, на едно поляризирано общество“, коментира ситуацията Жил Гибу, ръководител търговията с европейски акции в AXA Investment Managers. „Следователно луксозният сектор преживява силен растеж“, добавя той.

За нарастващ брой инвеститори LVMH и нейните френски луксозни съперници са за европейската фондова борса това, което Big Tech е за САЩ: доминиращи бизнеси, чийто растеж се задържа дори когато икономиката се охлажда. Акциите на LVMH и Hermes International отчитат на 20% годишна възвръщаемост през последното десетилетие, докато при Kering тя е 16%.

LVMH се нарежда на 10-о място сред най-ценните компании в света. Източник: Bloomberg LVMH се нарежда на 10-о място сред най-ценните компании в света. Източник: Bloomberg

„Винаги сме инвестирали в технологии и лукс, но предимството на лукса пред технологиите е, че макар да има рискове, смущенията са по-малки“, изтъква Гибу.

Силните продажби на чанти Louis Vuitton и шампанско Moet Chandon, които повишиха цената на акциите на LVMH, също така подпомогнаха ръста на богатството на нейния основател, Бернар Арно. Той е най-богатият човек в света със състояние от 198 млрд. долара, според  Bloomberg Billionaires Index.

Катализаторът за тазгодишните печалби в сектора на луксозните стоки, както през много от последните години, е Китай. Загърбвайки сторите коронавирусни ограничения, китайските купувачи харчат пари за луксозни чанти и бижута. Растящите продажби на LVMH показват, че търсенето на скъпи стоки се запазва, дори когато глобалното забавяне на икономиката се задава.

Ралито при акциите на производителите на луксозни стоки затвърди позицията на Париж като най-голямата фондова борса в Европа, засенчвайки Лондон. Бенчмаркът CAC 40 се намира в средата на рекордна серия, напредвайки с над 15% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още