IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон няма да сменя премиера Елизабет Борн... засега

Президентът си запазва варианта да предложи премиерския пост на консервативната партия "Републиканци" като награда за официален съюз, твърди запознат източник

09:20 | 18.07.23 г.
Френският премиер Елизабет Борн. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Френският премиер Елизабет Борн. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон реши да остави Елизабет Борн като премиер на страната въпреки натиска да даде нова насока на правителството си след последните бурни месеци, съобщи представител на президентството, цитиран от Ройтерс.

Месеците на безредици и стачки заради пенсионната реформа на Макрон през пролетта и петте дни на бунтове и плячкосване във френски градове по-рано този месец засилиха призивите сред политически опоненти и някои представители на правителството за смени по върховете на властта.

Но заради липсата на кандидат, който да замени Борн, бивш технократ, която противниците на Макрон критикуват заради липсата на харизма, а поддръжниците му твърдят, че вече е изпълнила много от предизборните му обещания, френският лидер е решил да я задържи начело на кабинета.

„За да осигури стабилност и задълбочена работа, президентът реши да запази премиера“, съобщи канцеларията на Макрон.

Той също така трябва да обяви до края на седмицата плановете си за следващите месеци, допълни представителят.

Френски медии съобщават, че Борн работи по „корекции“, признак, че може да се стигне до техническо размесване на картите, което няма да донесе промени в ключови министерства като финансовото.

Слуховете за възможни промени в правителството започнаха след неочакваните метежи, породени от убийството на младеж от полицай. Те се превърнаха в едно от най-сериозните предизвикателства пред ръководството на Макрон до момента.

Но френският президент заяви миналата седмица, че има нужда от още време, за да даде политически отговор на бунтовете, които според него изискват нещо повече от първосигнални реакции.

Затова той съобщи миналата седмица, че е решил да не дава интервю на 14 юли, крайния срок, който сам си постави през април за рестартиране на втория си мандат и преодоляване на напрежението след пенсионната криза.

Близък до Макрон източник заяви пред Ройтерс, че смяната на премиера сега нямала смисъл, тъй като миноритарното правителство на президента не е успяло да постигне сделка с потенциални съюзници сред консервативната десница в парламента.

Макрон си запазва варианта да предложи на консервативната партия „Републиканци“ премиерския пост като награда за официална коалиция, допълва източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още