IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безредиците във Франция са поредно изпитание за властта на Макрон

Във вторник френският президент ще се срещне с 220 кметове, за да обсъдят положението в страната

11:23 | 03.07.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон разчита на правоохранителните органи, за да възстановят реда след почти една седмица национални протести, отприщени от убийството на младеж от полицай, пише Bloomberg.

Макрон се срещна с ключови министри от кабинета във вечерните часове на неделния ден в поредния си опит да намери отговор на насилието, което е изпитание за властта и способността му да провежда реформи. Той изпрати около 45 хил. полицаи, служители на специалните сили и бронирани коли, за да овладеят сблъсъците, при които пострадаха и бяха плячкосани стотици обществени сгради и магазини в градове като Париж, Марсилия, Лион и Страсбург.

Макар че напрежението се успокои в неделната нощ, убийството на 17-годишния Наел, който е със северноафрикански корени, остава източник на силно напрежение в криза заради расизъм и неравенство във Франция, която предизвика сравнения с реакцията в САЩ след убийството на Джордж Флойд през 2020 г.

Във вторник Макрон ще се срещне с около 220 френски кметове, за да обсъдят положението, съобщи AFP след заседанието на кабинета.

Безредиците са още едно минно поле за Макрон, след като той прокара реформа за повишаване на възрастта за пенсиониране във Франция, предшествана от месеци на стачки и протести. Кадрите на полицейските части за борба с безредиците, които отново водят борба по улиците, помрачават още повече репутацията на страната му и може да се прибавят към последиците за икономиката, точно когато правителството се стреми да възстанови публичните финанси.

„Това, което Макрон трябва да направи, е да развие съществени политики за разрешаване на проблемите пред тези младежи. За съжаление, обаче не е ясно дали той дори осъзнава проблема“, коментира Вивиан Шмид, преподавател по европейска интеграция в Бостънския университет.

В неделя бабата на убитото момче Надя призова за спокойствие, като заяви пред телевизия BFM TV, че метежниците използват смъртта му на 27 юни като „претекст“ да сеят хаос.

„Казвам им да спрат. Наел е мъртъв, дъщеря ми е погубена…, за нея вече няма живот“, заяви тя.

На въпрос за краудфъндинг кампанията, която е набрала над 670 хил. евро за полицая, обвинен в умишлено убийство заради стрелбата, Надя отговори: „Боли ме сърцето“.

Безредиците са най-тежката криза за Макрон от протестите на „жълтите жилетки“, които обхванаха голяма част от Франция в края на 2018 г., отбелязва Ройтерс.

Говорителят на френското правителство Оливие Веран заяви, че „няма политическо послание“ в плячкосването на магазин през нощта. „Не мога да нарека тези сцени на грабежи движение“, допълни той пред радио France Inter.

Метежите, в които участват предимно младежи от работнически квартали, отново излагат на показ разделенията в обществото. Някои от най-ожесточените сблъсъци станаха в пристанищния град Марсилия, който Макрон посети миналата седмица, за да обещае помощ за общински проекти, припомня Bloomberg.

Безредиците изглежда отслабнаха тази нощ, като по първоначална информация на правителството са извършени 78 ареста. Над 700 души бяха арестувани предишната нощ и 1300 преди две нощи.

В събота френският финансов министър Брюно льо Мер съобщи, че около десет търговски центъра и над 700 супермаркета, банки и магазини са били повредени, някои от които са дори сринати. С наближаването на разгара на летния туристически сезон някои страни, включително Великобритания, отправиха предупреждения за пътуване до Франция.

Френската опозиция от двата края на политическия спектър използва кризата като доказателство, че правителството не успява да обезпечи обществената безопасност и да намали икономическото неравенство.

Политиците, включително лидерът на крайната десница Марин льо Пен, осъдиха особено категорично едно конкретно нападение – врязването на горяща кола в дома на кмета на парижко предградие. Държавният прокурор Стефан Ардуен заяви, че властите разследват „опит за убийство“, след като приятелката на кмета и две малки деца избягали от къщата през задна врата.

Премиерът Елизабет Борн и вътрешният министър Жерал Дарманен посетиха предградието в неделя. „Ще продължим да въвеждаме ред възможно най-бързо. Нито един кмет няма да бъде оставен сам“, заяви Борн.

Стачки и улични демонстрации се организират редовно във Франция, но през последните години те възприемат по-категоричен и конфронтационен тон, отразявайки разделенията във френското общество.

Безредиците в цялата страна принудиха Макрон да отложи държавно посещение в Германия, където канцлерът Олаф Шолц нарече кадрите със сблъсъците „много обезсърчаващи“.

Наел, чиято фамилия не се съобщава от властите, беше погребан в събота в родния му град Нантер, където беше застрелян от близко разстояние в кола. Срещу полицая, произвел изстрела, са повдигнати обвинения в убийство и той е задържан в очакване на съдебното дело. Адвокатът на полицая Лоран-Франк Лиенар заяви пред радио Europe 1, че клиентът му вярвал, че трябвало да стреля и нямал намерение да убива младежа. Той казал пред следователите, че искал да предотврати опасно полицейско преследване.

В средата на април Макрон си даде сто дни, за да донесе помирение и единство в разделената страна след стачките и протестите заради повишаването на пенсионната възраст, едно от обещанията в предизборната му кампания.

Вместо това смъртта на Наел засили оплакванията от дискриминация, полицейско насилие и системен расизъм в правоохранителните служби от правозащитни групи и от жители на бедни и със смесен расов състав предградия около големи френски градове. Властите отричат тези твърдения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 6
мрънмрън
преди 10 месеца
Аз не разбирам, как тия безредици помагат за нещо? Четох за 400 унищожени бизнеса, тия хора кой ще ги компенсира? А всичките изгорели коли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
неизпълнението на полицейско разпореждане води до едно и също в целият свят ... полицията не е институция със социални функции ... тя е силов инструмент за налагане на ред ... въпросният е бил в нарушение , което предвижда солидна глоба или лишаване от свобода ... каква реакция се очаква от полицай в държава , която е преживяла няколко сериозни терористични инцидента и има профил на възможен изпълнител ?! отделно плащането на помощи на бежанци без работа не води до нищо добро , очевидно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
Ето как една от най-демократичноте страни в ЕС, прегазват гражданите си, чрез насилие. Вместо правителството и полижейсккте структури да поемат отговорност и подадат оставки, те арестуват и насилстват и убиват гражданите си. Жалко, че Франция не е това, което беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
distributed ledger technology навярно звучи технически, се твърди че тя има потенциала напълно да промени начина на функциониране на финансовите пазари и банковото дело. И така, какво точно представлява тази технология и защо е важна за централните банки като ЕЦБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Една нова технология предизвиква вълнение на финансовите пазари. Въпреки че наименованието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Една нова технология предизвиква вълнение на финансовите пазари. Въпреки че наименованието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Предвид факта, че Регламент (ЕС) 2022/858 въвежда мерки, коитопозволяват да се експериментира с ТДР при финансовите услуги в ЕС въз основа наединен паспорт, нормативното регламентиране на използването на ТДР в България бипозволило на доставчиците на финансови услуги от България да продължат да бъдатконкурентоспособни на пазара в ЕС. https://***.minfin.bg/upload/54205/03+CHPOV+ZIDZPFI+DLT+21022023.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още