IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пети ден на размирици във Франция заради смъртта на 17-годишен младеж

Полицията арестува 427 души през нощта, което е спад от задържаните над 1300 предишната вечер

11:15 | 02.07.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френското правителство съобщи, че безредиците и насилието са били по-умерени през петата нощ на размириците, откакто полицай уби тийнейджър в северозападно предградие на Париж, съобщава Bloomberg.

Полицията арестува 427 души през нощта, което е спад от задържаните над 1300 предишната вечер. Правителството разположи 45 000 служители на реда в цялата страна, за да се опитат да ограничат насилието, което доведе до ограбени магазини и повредени сгради.

Размириците представляват политически риск за френския президент Еманюел Макрон, който отмени посещение в Германия, което трябваше да започне в неделя, за да може да се справи с вътрешното напрежение. По-рано през седмицата Макрон призова родителите и социалните платформи да помогнат за прекратяване на насилието.

„По-тиха нощ благодарение на решителните действия на полицията, която извърши 427 ареста от началото на вечерта“, написа вътрешният министър Джералд Дарманин в Twitter рано в неделя.

В събота се извърши погребението на 17-годишното момче от северноафрикански произход в джамия в предградие близо до Париж, съобщи агенция Франс прес. Размириците, които предизвикаха сравнения с реакцията на Америка към убийството на Джордж Флойд през 2020 г., разтърсват цяла Франция.

Погребението на Нахел се състоя в Нантер, където той беше смъртоносно прострелян от близко разстояние в кола. Видео, публикувано в социалните платформи, показва двама полицаи, наведени в автомобила, като единият от тях стреля. Властите не съобщават фамилното име на Нахел.

Полицаят, който е стрелял по младежа, е обвинен в убийство и е задържан. Паскал Праче, прокурорът на Нантер, заяви в четвъртък, че законовите условия за използване на оръжие не са били изпълнени.

Десет търговски центъра, повече от 200 супермаркета, 250 магазина за тютюневи изделия и 250 банкомата са били нападнати или разграбени, информира министърът на финансите Бруно льо Мер в събота.

„Насилието и грабежите в цялата страна са напълно неприемливи“, изтъкна той, като добави: „Тези действия са непростими“.

Лоран-Франк Лиенард, адвокат на задържания полицай, каза пред радио Europe 1, че клиентът му е смятал, че „има нужда“ да стреля.

Майката на Нахел, идентифицирана само като Муния, заяви в интервю за France 5, че не обвинява полицията. „Обвинявам един човек, този, който отне живота на сина ми“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 02.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 9 месеца
всичкото мигрантен - нахт вестен.Да си купонясват там с палеги, грабежи, убийства. Тали са вилкомен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 9 месеца
Това са най-демократичните убийства, грабежи и палежи. Каква романтика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 19
OHЯ
преди 9 месеца
Sssaaa , робското племе населяващо блатата край масква и тайгата , никога няма да се вдигне на бунт! А и Клошария си е в криза доста десетилетия вече и мужиците са си свикнали. И това е и благодарение на Късия дето ги прави велики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 8
sssaaa
преди 9 месеца
Ама ако имаше такива размирици в Русия тука щеше да се напълни с компетентни Евроатлантици, които да пишат, че Диктатора смачква народа и свободата на Словото. Ама иначе във Франция всичко е наред и няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
cyclop
преди 9 месеца
БРАВО, умерено насилие и безредици. Това е като за рекламна брошура - тази седмица в Париж насилието е умерено, Ахмедите само леко безредничат. Грабежите са в рамките на приемливото - следвайте насоките на приложението за андроид, за да намерите неразграбен магазин или банкомат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още