IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите по света тази година - гневът срещу пенсионната реформа във Франция е най-силен

От началото на годината до края на април във Франция са проведени над 3800 протеста

16:00 | 03.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Протестите срещу правилата за пенсиониране по цял свят се увеличиха над три пъти тази година, тъй като националните финанси на редица страни от Франция до Иран и Индия са под натиска на демографски промени, пише Bloomberg.

Франция зае централно място със серия от национални стачки и демонстрации, които започнаха през януари срещу плана на президента Еманюел Макрон да повиши минималната възраст за пенсиониране с две години до 64 години.

От началото на годината до края на април във Франция са проведени над 3800 протеста, сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данни, публикувани от проекта Armed Conflict Location Event Data (ACLED), който събира съобщения от местните медии за безредици по целия свят.

Тези числа достигнаха своя връх през март - когато правителството на Макрон оцеля при вот на недоверие, и останаха високи и през април.

Делът на държавните разходи за пенсии от брутния вътрешен продукт в развитите икономики се очаква да нарасне силно през следващите десетилетия.

Макрон твърди, че тежестта трябва да бъде овладяна, но някои страни вече смекчиха планираните реформи в резултат на социалното недоволство.

Данните от ACLED, които класифицират безредиците в различни категории - от битки и насилие срещу граждани до бунтове и протести, показват, че не само западните страни се борят с демографските промени в световен мащаб.

В общо 78 държави тази година е имало съобщения в медиите за протести или бунтове, свързани с пенсионни реформи.

Протести в света заради пенсии и пенсионна възраст през 2023 г. Графика: Bloomberg Протести в света заради пенсии и пенсионна възраст през 2023 г. Графика: Bloomberg

Междувременно френските профсъюзи призоваха за нов ден на национални стачки и демонстрации следващия вторник. Проучване от тази седмица показа, че те все още имат подкрепата на по-голямата част от обществото, макар и тя да е спаднала от своя връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още