IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращите във Франция шурмуваха офиса на Blackrock и любимия ресторант на Макрон

От началото на годината милиони хора демонстрират и стачкуват срещу пенсионната реформа

11:05 | 07.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Mohammed Badra
Снимка: EPA/Mohammed Badra

След безрезултатните преговори между френските синдикати и правителството по пенсионната реформа във Франция в страната отново има стачки и протести срещу плана.  

В четвъртък - 11-ия ден от масовите протести срещу пенсионната реформа в страната, участваха по-малко хора, но мишените на отчасти изпълнените с насилие демонстрации станаха по-престижни. Радикални демонстранти и силите за сигурност влязоха в сблъсък край парижкия ресторант La Rotonde, където президентът Еманюел Макрон отпразнува изборната си победа през 2017 г.

Няколко демонстранти, облечени в черно, хвърляха бутилки, камъни и фойерверки по полицията. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ. Навесът на известния ресторант започна да гори, но бързо беше угасен. Полицията съобщи за няколко ранени в редиците си. Също в Париж демонстранти щурмуваха банка и корпоративен офис, като също раниха служители на силите за сигурност.

„Необходими са пари, за да се финансира нашата пенсионна система. Тук има такива", крещи в мегафон говорител на профсъюза на железничарите CGT Cheminots, цитиран от вестник Le Parisien. „Вместо да отнема две години живот на работниците, Макрон трябва да ги потърси тук". В сградата се помещава и американският мениджър на фондове Blackrock, който отказва да коментира темата.

По време на първия мандат на Макрон Blackrock се превърна в нещо като вражеска фигура по време на стачките и протестите срещу планираната по това време пенсионна реформа - противниците на законодателната инициатива смятаха, че управителят на активи се възползва от плановете за реформа на Макрон и оказва влияние върху тях.

Blackrock отрича това. Фондът обаче досега не бе играл роля в сегашните протести срещу пенсионната реформа, отчита Handelsblatt. 

Съобщава се, че в четвъртък демонстрантите са блокирали достъпа до част от парижкото летище "Шарл дьо Гол", а редица пътища и университети също са били блокирани. 

По данни на медиите в Лион са били повредени магазини. В Нант полицията е използвала сълзотворен газ по време на сблъсъците. Обстановката в Рен също е била напрегната. Властите изчисляват на 800 хил. души протестиращите в цялата страна срещу постепенното увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Макрон и дясноцентристкото правителство искат постепенно да увеличат пенсионната възраст от 62 на 64 години, за да предотвратят дупката в пенсионния фонд. Синдикатите и голяма част от опозицията отхвърлят реформата като несправедлива, но междувременно тя бе приета.

В четвъртък профсъюзите потвърдиха искането си правителството просто да загърби плановете си. „Няма друго решение, освен да оттеглят реформата", заяви новият лидер на профсъюза CGT Софи Бине в началото на демонстрацията в Париж.

Ръководителят на най-големия синдикат CFDT Лоран Берже заговори за социална криза по радио RTL. Той призова хората да се включат в протестните шествия, планирани за петък. Пореден ден от протестите в цяла Франция. Снимка: ЕРА Пореден ден от протестите в цяла Франция. Снимка: ЕРА

В сряда разговорите между представители на синдикатите и министър-председателя Елизабет Борн бяха прекратени без резултат след само един час. „Решихме да прекратим тази безполезна среща", заяви Бине. За първи път от януари насам синдикатите и правителството съвместно потърсиха изход от зациклилия спор.

От началото на годината милиони хора демонстрират и стачкуват срещу пенсионната реформа. Протестите се засилиха, след като правителството прокара законопроекта със специални правомощия през парламента без гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 6
SporqZaKef
преди 1 година
До: valentino29Що, да не си ял бой и на двете места ? Щото аз лично помня как ядох бой пред ЦУМ 2020та. И за кво? Да се занимаваме с кирчовци, кокорчовци, хаджигеновци и техните лакейчета във форумите на скромна заплатка, срещу коментарче. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
valentino29
преди 1 година
В Европа ,полицайте не бият като в Русия! : ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Ужс, ресторантчето на Макрон гори, пекарната му затвори заради високи сметки, остава му само пасти да яде! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
pinoccio
преди 1 година
До: dobaСледвоенна Европа дължеше просперитета си на евтините руски суровини, най-вече Германия като основна производителна сила. Сега щурмуват офисите на Блекрок, защото разбраха, че подобни гигантски корпорации, подкрепяни от държавата, което и определя като фашистки в класическия смисъл на италианското разбиране за фашизъм, подриват националните им интереси. Френските баби са обречени да се къпят в легени в банята вместо на Лазурния бряг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
doba
преди 1 година
До: SporqZaKefЕ той Пари затова гори: нема евтини суровини(ембарго)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 9
SporqZaKef
преди 1 година
Докато Макрон ходи да вразумява Руснаците, чрез Си Дзинпин, Париж гори. Кой трябва да гледа в реалността не се знае. Изглежда, че и французите са копейки до един. Как смеят да оспорват реда в цивилизования запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още