IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи срещу пенсионната реформа нахлуха в сградата на Euronext в Париж

Те поискаха оставката на президента Макрон и изразиха готовност да продължат протестите до оттеглянето на пенсионния закон

17:48 | 20.04.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Група протестиращи влязоха за кратко в офисите на борсовия оператор Euronext в бизнес квартала La Defense в Париж в четвъртък, като заявиха, че големите компании трябва да платят финансирането на пенсиите. Акцията беше част от по-широки протести срещу повишаването на пенсионната възраст, предава Ройтерс.

„Казват ни, че няма пари за финансиране на пенсиите“, каза синдикалистът Фабиен Вилдю. Но „няма нужда да вземате парите от джобовете на работниците, има пари в джобовете на милиардерите“, допълни той.

Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Групата от няколкостотин протестиращи, които развяваха синдикалистки знамена, окупира фоайето на Euronext, което беше обхванато от червен дим, и скандираха популярни лозунги сред протестиращите срещу пенсионната реформа: „Тук сме, тук сме, колкото и Макрон да не иска, тук сме“.

Те скандираха още: „Макрон, подай оставка!“.

По-рано този месец сходни сцени се разиграха и в офисите на Blackrock в Париж.

През уикенда Макрон подписа закона за повишаване на пенсионната възраст, който означава, че гражданите трябва да работят с две години повече, до 64 години, преди да получат държавната си пенсия.

Това стана след три месеца протести, които привлякоха огромни тълпи на улиците и понякога се стигаше до насилие. Обществени допитвания показват, че мнозинството избиратели са против пенсионната реформа.

Макрон и правителството му твърдят, че искат да продължат напред и да работят по други мерки, свързани с условията на труд, закона и реда, образованието и здравеопазването.

Но протестиращите в La Defense в четвъртък, както и хората, които влязоха в спор с Макрон при посещението му в източната френска област Елзас в сряда, дадоха ясно да се разбере, че не са готови да продължат напред. Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

„Ще продължим до оттеглянето на закона за пенсиите“, скандираха протестиращи на централния площад в La Defense до плакат с надпис: „Не на пенсионната реформа“.

Самият Макрон се сблъска с протести в четвъртък при втората си публична изява след утвърждаването на законопроекта.

При посещение в училище в южния френски град Ганж, докато се усмихваше и си правеше селфита с учениците, протестиращи, държани на няколко стотин метра разстояние от полицаите, също скандираха срещу пенсионната реформа.

„Има от всичко по малко“, каза Макрон в двора на училището, пренебрегвайки протестите. „Има хора, които са доволни, и хора, които не са доволни“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още