IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за пенсионната реформа във Франция влезе в сила

Мярката предизвика нова вълна от масови протести в страната

09:02 | 15.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Протести в Париж. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Протести в Париж. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон подписа указа за влизане в сила на Закона за пенсионната реформа във Франция, отхвърляйки призивите на синдикатите да не го прави, пише ВВС. Текстовете бяха обнародвани тази сутрин (15 април) в Държавен вестник само часове, след като Конституционния съвет на страната определи, че реформата без преминаването през парламента, е законна.

Законът предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 години на 64 години и предизвика вълна от протести в страната. Макрон заяви, че реформата е нужна, за да не бъде доведена пенсионната система на страната до колапс. 

След решението на Конституционния съвет снощи избухнаха нови протести в редица френски градове, като в някои случаи полицията използва сълзотворен газ, за да отблъсне демонстрантите. В Париж бяха арестувани 112 души, сблъсъци между полицията е демонстранти имаше още в Лион, Нант и Рен.  

Демонстрации се очакват и днес (15 април), а профсъюзите свикаха протестни шествия на 1 май - Международния ден на труда.

Кризата във Франция във връзка с пенсионната реформа продължава вече над три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още