IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повлияха ли стачките срещу пенсионната реформа на туризма във Франция?

Опасността за туристическия сектор не е преминала

16:54 | 22.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Каква е ситуацията с туризма в Париж след стачната мобилизация срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон? Повлияли ли са социалните брожения върху нагласите на французите и чужденците, желаещи да посетят френската столица?

Според Парижката туристическа и конгресна служба стачките не са оказали реално влияние върху посещенията в Париж, пише БТА.

Като се изключат дните на протести, понякога доста ожесточени, последиците от вълната на социално недоволство срещу пенсионната реформа в Париж, поне към настоящия момент, са ограничени. Най-потърпевши са били туристите през периода от 7 до 9 март, според службата. 

Както и през декември 2019 година (при протестите срещу първия опит на Макрон да прокара реформата), най-засегнати са се оказали посещенията на местни туристи, но това се отнася най-вече за конкретните дни на стачни действия, отчита браншовата организация, цитирана от специализирания сайт www. tourmag.com.

"Регистрирахме спад от 23,7 на сто от 7 до 9 март спрямо предходната седмица", се посочва в комюникето на службата, която изразява задоволството си от факта, че "резервациите към момента не са засегнати". За сметка на това дневните посетители са били с три пъти по-малко от обикновено в стачните дни.

Излъчените кадри от протестите са имали средносрочно влияние и резервациите на самолетни билети са се понижили от средата на март - с 14,7% за целия месец спрямо 2019 г.

Европейските пазари са били най-засегнати - с 9,5% понижение. Северна Америка запазва обем на резервациите, надвишаващ този отпреди четири години, записвайки 3,5% ръст. 

Това забавяне е оказало влияние само върху краткосрочните пътувания: прогнозите за броя на пристигащите туристи през април говорят за спад от 5,4 на сто спрямо 2019 г. Те остават съпоставими с референтната година за май (+0,2%) и юни (-0,3%).

Самолетни и хотелиерски резервации за май 2023 година

Очакванията са международните пристигания с въздушен транспорт да се увеличат с 53,5% спрямо 2022 г. и с 0,2% спрямо предпандемичната 2019 г. Броят на заетите седалки в нискотарифните полети ще се  увеличи със 17,1 на сто спрямо май 2022 г.

Прогнозите за заетостта през първите 10 дни на април (период, съвпадащ и с католическия Великден) към днешна дата надвишават 75%. 

Какво се случва в туристически Париж от 1 до 14 април 2023 година

Търсенията в световната търсачка Google за стачките в Париж са наполовина по-малко спрямо тези за стачките от декември 2019 г., а кадрите с насилие в Париж са едва една пета от регистрираните през декември 2018 г. в началото на движението на "Жълтите жилетки".

Качеството на водата в река Сена, където трябва да се проведат дисциплините плуване в открити води и триатлон по време на Летните олимпийски игри през 2024 г., също е обект на многобройни дискусии в медиите и сред експертите. За да бъдат разрешени състезанията в рамките на олимпиадата, замърсяването на Сена трябва да бъде намалено с две трети до началото на събитието.  През 2016 г. планът за чиста Сена е финансиран с 1,4 милиарда от кметството на Париж и други местни организации.

Последна актуализация: 16:54 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Ъхъ ,ако втория стълб са крепи от фабриките за ДДС от назе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още