IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии

Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му

14:11 | 23.01.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Държавният глава сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии, съобщават от пресслужбата на президента.

В мотивите си президентът припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата. Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Според държавния глава подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии, преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания. 

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента. Мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, приеха депутатите.

Адвокатски колегии от страната призоваха Народното събрание да отмени решенията си, с които миналия петък избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. Те излязоха с обща позиция във връзка с процедурата по избор на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян. 

Според представителите на адвокатурата "попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури може да има изключително сериозни и трудно обратими последици".

В позицията се критикуват бързината на процедурата, по която Атанасова и Белазелков бяха избрани, както и записаният в гласуваните решения деветгодишен мандат.

Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността, се посочва в позицията на адвокатските съвети на колегиите.

Според адвокатските колегии кандидатурите за членове на Конституционния съд са били внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно Конституцията, Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост, се посочва в становището.

Адвокатите смятат още, че отговорите на кандидатите единствено и само на предварително зададени въпроси и лишаването на присъстващите при изслушването от възможността да поставят своите питания, предизвиква основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите. 

Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора, отбелязват от адвокатските колегии, цитирани от БТА.

С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд, посочват от адвокатските колегии. Те възразяват и срещу избирането на кандидатите за срок от девет години. 

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва като конституционни съдии седмица, след като бяха избрани от Народното събрание.Церемонията по полагане на клетвата им е насрочена за този петък в 11 часа. От съда информ ират, че Атанасова и Белазелков ще се закълнат в присъствието на председателя на Народното събрание,  президента и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Отсъствието на някои от официалните гости не може да попречи на встъпването на двамата, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда.

За да може Десислава Атанасова да положи клетва в петък, трябва преди това парламентът да гласува оставката й като народен представител. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още