IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще номинира своя президент за генерален секретар на НАТО

Кандидатурата на Клаус Йоханис може да спъне Марк Рюте, за който вече беше събрана широка подкрепа

21:20 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Румъния ще номинира президента Клаус Йоханис за генерален секретар на НАТО, коментират източници на Bloomberg. Това може да усложни пътя на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте, за когото има голяма покрепа сред членовете на Алианса, включително и Великобритания.

Всички 31 члена на НАТО трябва единодушно да изберат следващия генерален секретар на организацията.

Към момента от офиса на румънския президент не отговарят на запитванията на Bloomberg. Говорител на Марк Рюте пък отбеляза, че решението кой да замести Йенс Столтенберг е изцяло в ръцете на държавите от НАТО и отказа повече коментари.

Мандатът на Йенс Столтенберг изтече и беше удължен на няколко пъти, заради продължаващата война в Украйна. Очакванията бяха, че той ще отстъпи от поста си през октомври.

Ролята на гереналния секретар ще е ключова на фона на продължаващата война в Украйна, която може да продължи години. Той би трябвало да може да балансира - да успее да избегне ескалация на конфликта между НАТО и Русия, но също така и да насърчава членовете да продължат да подкрепят Киев.

Преди месец Клаус Йоханис коментира, че е би било неприемливо някоя от важните позиции, които се освобождават през тази година, да не бъде заета от човек от Източна Европа. Сред кандидатите за генерален секретар преди време бяха спрягани премиерът на Естония Кая Калас и бившият премиер на Латвия Кришанис Каринш, но техните държави отказаха да ги номинират.

Bloomberg отбелязва, че съюзниците трябва да решат кой ще замести Столтенберг до началото на април, когато външните министри ще се съберат в Брюксел, за да дискутират 75-та годишнина от създаването на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още