IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Преговорите за кабинет продължават, имаме нужда от още време

За ГЕРБ-СДС е важно да се придържат към предложеното от тях коалиционно споразумение

15:33 | 11.03.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават, като разговорите са конструктивни. Двете формации имат нужда от още време, преди ГЕРБ като първа политическа сила да получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това стана ясно от коментар на вицепремиера в оставка Мария Габриел на излизане от президентството след консултациите за съставяне на ново правителство при държавния глава, започнали днес.

"Преговорите продължават, имаме общи точки. Разговорите са конструктивни. Разбира се, имаме и различия и точно затова ни трябват преговорите, за да... преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа. За нас тази основа са принципите за прозрачност, да има споделена отговорност, да има много ясен механизъм за вземане на решения", заяви Габриел.

За ГЕРБ-СДС е важно да се придържат към предложеното от тях коалиционно споразумение, каза още тя. В момента се работи върху общ текст.

По думите ѝ преговорите им с ПП-ДБ продължават да са "много открити".

Мария Габриел е заявила пред президента, че имат нужда от още малко време, преди да бъде връчен мандатът.

По-рано в рамките на консултациите при президента тя отбеляза: "За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на България. Ние имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа, да стъпва на фундаментални принципи и ценности“.

„Публичната комуникация на партиите в управляващата коалиция напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в кабинета бяха уточнени преди 9 месеца“, заяви президентът Румен Радев по време на консултациите си с представители на ГЕРБ.

По думите на президента правителството на Денков се е радвало на внушителна парламентарна подкрепа, доста често дори на 2/3 от депутатите.

Преговорите на ГЕРБ-СДС с ПП- ДБ започнаха през уикенда, като формациите запазиха мълчание за хода им.

За днес са предвидени разговори на президента Румен Радев и с ПП-ДБ, както и с ДПС. Утре консултациите ще продължат с партиите от опозицията – "Възраждане", БСП и ИТН.

Денков за преговорите с ГЕРБ-СДС: Умерен оптимист съм

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че е умерен оптимист относно продължаващите преговори за управление с ГЕРБ-СДС. Той изтъкна, че има още работа по преговорите. „Освен споразумението, по което работихме и вчера, и онзи ден, трябва да уточним законодателната програма. Отделно е управленската програма, която трябва да се актуализира и състава на Министерски съвет. Докато не бъде завършена цялата работа, нямаме документ, около който да се съгласим“, заяви той пред медиите.

„Разговорите бяха конструктивни…трябва да продължат със същата интензивност. Трябва максимално бързо да приключат преговорите и да се премине към решение“, каза Денков.

„Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията. Също така му казахме, че ако няма съгласие, сме готови да отидем на избори. Това не е добър вариант, но може да се окаже единственият възможен, ако не можем да се разберем, че реформите, правосъдната система, борбата с корупцията трябва да продължат“, допълни премиерът в оставка.

Денков очаква да се намери съгласие и то да дойде с първия мандат. „Ако не намерим съгласие в рамките на първия мандат, това означава, че отиваме на избори", коментира той.

Йордан Цонев: Ако има ротация, ДПС ще продължи да бъде фактор на стабилност

Ако двете управляващи коалиции ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се разберат и има ротация, ДПС ще продължи същата политика - да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората. Това заяви Йордан Цонев по време на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство, предава БТА.

Председателят Джевдет Чакъров коментира, че за политическата ситуация, в която се намираме и консултациите, които се провеждат, ДПС не е променила позицията си. „Надяваме се, основните субекти да намерят формулата, ако не - винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна“, коментира Чакъров.

Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. В това отношение позицията на ДПС не се е променила - да се намери формула за управление в настоящия момент с оглед на политическата ситуация и сложната геополитическа ситуация. Нашата подкрепа винаги е била предвидима и последователна, добави той.

Допълнена към 15.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още