IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред

В следващите дни министрите ще отчетат постигнато до момента

10:17 | 06.03.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството с премиер Николай Денков ще продължи да изпълнява служебните си ангажименти до избора на ново. Това каза министър-председателят в оставка Николай Денков в парламента по време на обсъждането на внесения от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя Николай Денков. 

Днес Народното събрание обсъжда оставката на министър-председателя акад. Николай Денков, която бе подадена вчера, ден преди да се навършат 9-те месеца управление на кабинета.

След като оставката бъде гласувана от парламента, за което няма срок, на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.

Ротацията на премиерите обаче остава под въпрос. Предстоят преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като от ГЕРБ предложиха споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения. От ПП-ДБ заявиха, че ще се отзоват.

От ГЕРБ предлагат след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца. ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел, освен премиер, да продължи да бъде външен министър.

Парламентът обсъжда оставката на кабинета в отсъствието на министрите и на самия премиер в залата. Денков присъства за кратко, за да мотивира оставката.

„Това е оставка, която подавам лично. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство точно преди 9 месеца заработи”, каза премиерът Николай Денков от парламентарната трибуна.

„Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от декларацията", заяви той.

„Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел", каза Денков. Той благодари на Мария Габриел и народните представители, които са подкрепяли кабинета. 

Пред депутатите той припомни около какви задачи са се обединили двете формации.

„Да излъчат стабилно правителство с национален мандат, около което да се сформира конституционно мнозинство. Второ – през първите 9 месеца премиер да е Николай Денков, а Мария Габриел – външен министър, като за следващите 9 месеца Мария Габриел да е премиер, а Денков – вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подава оставка. Двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто - правителството да изпълнява законодателни и управленски програми. Пето - да се подготвят и приемат промени в конституцията в диалог с другите парламентарни групи", припомни Денков.

Денков подчерта, че остава да бъде изпълнена ключовата шеста точка, която предвижда да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента.

"Време е да направим заедно с вас тази решаваща стъпка като извървим докрай пътя на реформите. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието. На масата на преговорите сложихме реформи, а не имена", каза Денков.

Премиерът в оставка каза, че в следващите дни ще се представят резултатите от свършеното от министрите през последните 9 месеца.

Денков изброи част от постигнатото за девет месеца.

Той посочи, че доходите нарастват над 2,5 пъти по-бързо от инфлацията. Българската икономика расте с 2%. Инфлацията е най-ниското си ниво от две години. Бюджетът е с фокус върху хората и отговаря на критериите на еврозоната. Ръстът на чуждестранните инвестиции е с 30%. Има безплатните карти за транспорт за учениците до 14 години, електронните извинителни бележки за училище. Денков отбеляза подобряването на пътната инфраструктура, приемането по море и въздух в Шенген.

„Имаме договор за нови бронирани машини за сухопътните войски. Подготвихме споразумение с Гърция за икономическо сътрудничество. България има своя първи медицински хеликоптер. Медицинските бележки за учениците са електронни. Започна работата по седми и осми блок на АЕЦ. Заработи и газовата връзка между България и Сърбия. Спряхме изтичането на милиони през ДКК, върнахме си контрола върху „Капитан Андреево". България потвърди подкрепата си към Украйна в борбата срещу руския агресор", каза Денков.

„С депозираната от мен оставка искаме преговорите да започнат веднага", заяви Денков от парламентарната трибуна.

В Народното събрание продължават дебатите по внесената оставка, след това предстои тя да бъде гласувана. Денков допълни, че през следващите дни предстои отчет за свършеното по министерствата. 

На 8 март ще стане ясно дали ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се разберат за коалиционното споразумение. Мария Габриел и Бойко Борисов са в Румъния на среща на ЕНП, така че преговорите не могат да започнат днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 месец
*Денков: Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред* - Знаем, знаем, нищо не може да ви спре по пътя към островите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Иван Митев
преди 1 месец
Министър-председателят академик Денков пренебрегва, че сега министърът на финансите няма необходима грамотност. Без нужните знания на министърът на финансите е невъзможно благодатно държавно управление. Държавната власт не осъществява общо противодействие срещу лоши резултати от употреби на пари. Развиват се неограничавани щети от заеми и сходни договори.Поведението на министър-председателя осигурява нови щети. Тези щети създават политическия провал на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още