IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Ще видим съвсем нов кабинет след ротацията

Смяната на премиерите няма да мине без напрежение, коментира Христо Панчугов

12:20 | 03.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Ротацията в правителството няма да мине съвсем безпроблемно, защото е свързана с желанието да се промени конфигурацията на кабинета. Това заяви политологът и университетски преподавател Христо Панчугов по повод предстоящата на 6 март ротация на кабинета.

„До този момент има споразумение само за промяна на министър-председателя. Много се съмнявам, че това ще остане заявката. Мисля, че ще видим опити да се сменят министри и да има други промени в следващия кабинет“, посочи пред БНР той.

Панчугов не изключва възможността да се стигне до опити за извиване на ръце, но въпреки това смята, че управлението ще оцелее.

По думите му управленската сглобка е безалтернативна в момента, но „ще минем през необходимия театър, за да се оправдае една или друга промяна, както и да се драматизира фактът, че в крайна сметка ще видим съвсем нов кабинет вероятно на 9 март“.

Политологът не допуска, че ще се наложи масова смяна на министри в кабинета, защото вече са станали ясни проблемните точки. Според него промяната ще отразява заявката на ГЕРБ, че са първа политическа сила, както и да се даде нова заявка – че вече постигнатото споразумение има нужда от преправяне.

Според Панчугов би било изненада, ако видим министри на ДПС в кабинета при ротацията, но това не означава, че няма да има назначения от квотата на партията на по-ниски позиции и министерства.

„Мястото на партията вече е ясна. Тя подкрепя ключовите решения на това управление и в този смисъл е част от липсата на коалиционно споразумение…мисля, че е крайно време да се официализира кой носи отговорност“, допълни Христо Панчугов. 

Според него ротацията е удобен момент за подобно споразумение, за да се успокои ситуацията и обществото да е наясно какво му се предлага, защото шансът правителството да се задържи до края на мандата е доста голям, коментира той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да заеме премиерския пост след ротацията през март. Това заяви самият той вчера, като категорично отрече появилите се слухове, че може да застане начело на кабинета вместо Мария Габриел.

Борисов обяви, че ротацията ще върви по първоначалния план и министър-председател на 6 март ще стане Мария Габриел. За да се случи това, Денков трябва да подаде оставка, а с него и цялото правителство. След това е необходимо всички министри наново да получат подкрепата на мнозинството в парламента.

Относно смяната на министри Борисов заяви, че ще се направи анализ на всеки един. “Ако има такива, които не са се справили толкова добре и напредъкът не им е толкова голям, ще бъдат сменени. Но това ще стане с анализ между лидерите и премиерите”, добави Борисов. Той заяви, че и ДПС има качествени кадри, но от самата партия не искали да бъдат част от управлението със свои хора. 

Относно назначенията в регулаторите ще се търси подкрепата и на опозицията, но от „Възраждане” и „Има такъв народ” по-скоро предвиждат край на сглобката.

От ДПС и БСП не коментират темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
andy
преди 4 месеца
Нов бapдak със стapите евтини ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ratten
преди 4 месеца
нещо като напълно нов бардак, но със стария обслужващ персонал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още