IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи

Въглищните централи няма да бъдат затваряни преди 2038 г., подчерта вицепремиерът и министър на външните работи

22:05 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. На въпрос единно ли е правителството, тя каза:

"Ден като днешния показва, че правителството може да носи и стабилност. Докато се запази и диалогът, прозрачността, откритостта, докато има повече прояви на политическа зрялост, които да носят отговори на грижите на гражданите, правителството ще остане стабилно", изтъкна Габриел.

По отношение на плана за справедлив преход тя подчерта, че посланията в него са ясни и че централите няма да бъдат затваряни преди 2038 година. Според нея в плана е застъпена много ясна стратегия за работните места, прозрачност по отношение на инвеститори и инвестиции.

"Правителството заявява своята готовност да бъдат предоставени компесаторни пакети за хората, които имат нужда от такава помощ", каза още Мария Габриел.

За своята визита и проведени срещи в САЩ, тя каза, че между България и САЩ има взаимна подкрепа, координация, общи отговори на глобални и регионални предизвикателства.

По въпросът с войната в Украйна, Габриел посочи, че страната ни трябва да продължи да помага на Украйна както в политически, така и в хуманитарен и дипломатически план. Според нея тази помощ се цени.

По темата с Шенген, външният министър заяви:

"Трябва да има координирани усилия по отношение на Шенген и тези усилия трябвад да бъдат на всички фронтове. Всички институции сме изключително активни. За нас е важно да адресираме резервите на две държави-членки и виждаме, че при Нидерландия има явен напредък, от страна на Австрия трябва да продължим с аргументи, цифри и факти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още